Åklagaren om vandalen: Han är psykiskt instabil

Mannen som misstänks för vandaliseringen av 11-årige Ebba Åkerlunds grav lider troligtvis av psykisk ohälsa. Nu kan det bli aktuellt med en rättspsykiatrisk undersökning. – Han mår inte bra, säger åklagaren Ulf Blendow.

  • Publicerad 16:40, 13 dec 2018

11-åriga terroroffret Ebba Åkerlund och Isabélle Wickströms gravplatser har i flera månader skändats av vad som misstänks vara samme man.

Den 59-årige mannen greps på bar gärning i somras och åtalades i november misstänkt för två fall av brott mot griftefriden – ett brott som kan ge böter eller fängelse i upp till två år.

Han åtalas också för att ha knivhotat en person på kyrkogården.

”Mår inte bra”

Nu berättar åklagaren Ulf Blendow att det troligtvis är mannens psykiska ohälsa som ligger bakom skadegörelsen.

– Han är psykiskt instabil och mår inte bra. Enligt min uppfattning är det vad som ligger bakom det här beteendet, säger han.

Har han genomgått en rättspsykiatrisk undersökning?

– Nej, men det kan bli aktuellt.

Ebbas grav har skändats i månader. Foto: ebbasminnesfond.se.

Skadegörelsen har fortsatt

59-åringen släpptes på fri fot i väntan på rättegången, som hålls först i mars 2019.  I veckan kunde Mitt i berätta att skadegörelsen fortsatt.

”Det är samma intervall – i snitt tre nätter i veckan. Han var där i natt på både Ebbas och Isabélles grav”, skriver Ebbas pappa i ett mail till Mitt i.

Varför sitter inte mannen häktad?

– Det ska finnas särskilda skäl för att hålla någon häktad och sådana skäl har inte ansetts föreligga här. Om han dock återfaller i brottslighet är risken stor att han häktas nu, säger åklagaren Ulf Blendow.

Förnekar brott

Mannen har nekat till skadegörelsen, men har medgett att han har hängt en cykellampa över gravstenen. Han har också påstått att han befunnit sig på samma flygplan som Ebba Åkerlund, ett plan som senare kraschat.