Dröjer. Förundersökningsledaren Hans Ihrman tror att åtal kan väckas först i början på juni. Foto: Christian Lärk

Åklagaren om misstänkta terrorparet: "Ingen impulshandling"

Åtalet mot de misstänkta terrorparet kan komma att väckas i början på juni. Enligt förundersökningsledaren Hans Ihrman handlar det misstänkta brottet inte om någon impulshandling. – Det här följer en brottsplan.

  • Publicerad 13:00, 20 apr 2021

Paret är i dag bosatta i Järfälla, men kvinnan har tidigare bott i Sollentuna. Nu misstänkts de båda för stämpling till terrorbrott och har suttit häktade på sannolika skäl sedan i början av april.

I måndags omhäktades de, och enligt förundersökningsledaren Hans Ihrman är misstankegraden densamma.

– Beslut om häktning kommer att ske igen den 11 maj. Vanligtvis får man två veckor i stöpet, men jag förklarade för rätten att jag inte kommer att hinna klart tills dess och de delade min uppfattning.

Men åtal kommer förmodligen inte att väckas då heller.

– En grov uppskattning är att åtal väcks i början av juni. Det är inte helt säkert att jag kommer väcka åtal, utredningen är fortfarande i en inledningsfas.

Hans Ihrman förklarar emellertid att bevisläget fortfarande är tillräckligt bra så att misstankegraden ska ligga kvar.

– Stämpling är ganska utmanande att föra i bevis. Du måste i princip bevisa vad någon har tänkt och planerat. Det är en komplex gärning att leda i bevis, men förutsättningarna ser goda ut så här långt.

Finns det några andra misstänkta än det häktade paret?

– I Sverige är det de här två. Sedan kan det finnas andra utanför landet.

Skulle det här misstänkta dådet som avvärjdes utföras i Stockholms län?

– Ja, misstanken är att det huvudsakligen skulle ske i Stockholm, men misstanke finns även att det skulle ske på andra ställen i Sverige.

Han vill poängtera att det som paret är misstänkta för inte rör sig om något slumpartad brottslighet.

– Det här ska inte ha skett i någon desperation eller varit någon impulshandling. Det här följer en brottsplan och jag vill gärna särskilja det här misstänkta terrorbrottet från andra.

Han menar att det gått lite inflation i begreppet terrorbrott och att rubriceringen blivit smått urholkad.

– Man har satt den här stämpeln på tidigare dåd, som i sig är väldigt allvarliga men som saknar viktiga ingredienser för att kunna betraktas som ett terrorbrott. Jag tänker exempelvis på den inledande diskussionen om dådet i Vetlanda.

Jobbade på en grundskola

Det är sedan tidigare känt enligt uppgifter till SVT att de båda är utländska medborgare och att mannen har jobbat på en grundskola i Stockholms län.

Dagen för gripandet gjorde Säkerhetspolisen en husrannsakan på skolan och tog med sig en gemensam dator.

Rektorn uppger till SVT att mannen haft en anonym tillvaro på arbetsplatsen och att inget kan förklara det han nu är misstänkt för.

Personlig assistent

Kvinnan jobbade fram till gripandet deltid som personlig assistent. Hon har även pluggat och fått studiemedelsbidrag.

De båda nekar till brott.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tvärbanan rycker allt närmare Sollentuna

Nyheter Nya linjen har öppnats Tvärbanan har fått en ny linje, linje 31, som kommer att ha Helenelund som slutdestination.måndag 17/5 18:43

Vårdplatserna fördubblas på Sollentuna sjukhus

Nyheter Nya platser öppnas för geriatrisk öppen- och slutenvård Utbyggnaden av äldresjukvården på Sollentuna sjukhus fortsätter. En fördubbling av antalet platser sker nu i maj och det långsiktiga målet är en femdubbling av den geriatriska vården från starten i...måndag 17/5 10:24

Man dömd till fängelse för spridande av ”hämndporr”

Nyheter La upp film och bilder på sitt ex på porrsida på nätet När kvinnan avslutade relationen laddade mannen upp en film med henne på en porrsida på nätet. Han satte dessutom upp kränkande bilder på henne nära hennes bostad i Sollentuna. Nu har mannen dömts...söndag 16/5 9:10