Förundersökningsledaren Hans Ihrman tror att åtal kan väckas först i början på juni. Foto: Christian Lärk

Åklagaren om misstänkta terrorparet: "Ingen impulshandling"

Åtalet mot det misstänkta terrorparet i Järfälla kan komma att väckas i början på juni. Enligt förundersökningsledaren Hans Ihrman handlar det misstänkta brottet inte om någon impulshandling. "Det här följer en brottsplan" säger han.

  • Publicerad 16:44, 20 apr 2021

Paret från Järfälla som misstänkts för stämpling till terrorbrott har omhäktats. De har sedan i början av april suttit häktade på sannolika skäl.

Enligt förundersökningsledaren Hans Ihrman är misstankegraden densamma.

– Beslut om häktning kommer att ske igen den 11 maj. Vanligtvis får man två veckor i stöpet, men jag förklarade för rätten att jag inte kommer att hinna klart tills dess och de delade min uppfattning.

Åtal lär dröja

Men åtal kommer inte förmodligen inte väckas då heller.

– En grov uppskattning är att åtal väcks i början av juni. Det är inte helt säkert att jag kommer väcka åtal, utredningen är fortfarande i en inledningsfas.

Men han säger att bevisläget fortfarande är tillräckligt bra att misstankegraden ska ligga kvar.

– Stämpling är ganska utmanande att föra i bevis. Du måste i princip bevisa vad någon har tänkt och planerat. Det är en komplex gärning att leda i bevis, men förutsättningarna ser goda ut så här långt.

Finns det några andra misstänkta än Järfällaparet?

– I Sverige är det de här två. Sedan kan det finnas andra utanför landet.

Skulle det här misstänkta dådet som avvärjdes utföras i Stockholms län?

– Ja, misstanken är att det huvudsakligen skulle ske i Stockholm, men misstanke finns även att det skulle ske på andra ställen i Sverige.

Han vill poängtera att det som paret i Järfälla är misstänkta för inte rör sig om något slumpartad brottslighet.

– Det här ska inte ha skett i någon desperation eller varit någon impulshandling. Det här följer en brottsplan och jag vill gärna särskilja det här misstänkta terrorbrottet från andra.

Han menar att det gått lite inflation i begreppet terrorbrott och att rubriceringen blivit smått urholkad.

– Man har satt den här stämpeln på tidigare dåd, som i sig är väldigt allvarliga men som saknar viktiga ingredienser för att kunna betraktas som ett terrorbrott. Jag tänker exempelvis på den inledande diskussionen om dådet i Vetlanda.

Jobbade på en grundskola

Det är sedan tidigare känt enligt uppgifter till SVT att de båda är utländska medborgare och att mannen har jobbat på en grundskola. Enligt uppgifter som Mitt i tagit fram var mannen anställd inom Järfälla kommun.

Dagen för gripandet gjorde Säkerhetspolisen en husrannsakan på skolan och tog med sig en gemensam dator.

Rektorn uppger till SVT att mannen haft en anonym tillvaro på arbetsplatsen och att inget kan förklara det han nu är misstänkt för.

Personlig assistent

Kvinnan jobbade fram till gripandet deltid som personlig assistent. Hon har även pluggat och fått studiemedelsbidrag.

De båda nekar till brott.