Häktad. Den 31 december i fjol greps en känd artist från västerort, misstänkt för inblandning i kidnappningen av en annan känd svensk artist. Foto: Direktpress

Åklagaren: Hoppas kunna väcka åtal i mars

En välkänd artist från västerort sitter sedan årsskiftet häktad misstänkt för stämpling till människorov. Åklagaren hoppas kunna väcka åtal i mars. Mannen nekar till brott.

  • Publicerad 09:50, 12 jan 2021

I våras cirkulerade bilder i sociala medier på en känd artist som blev misshandlad och rånad. Sedan dess har en omfattande utredning pågått. Flera personer har kunnat häktas i ärendet, bland annat en annan känd artist.

Den 1 december anhölls mannen, som är från västerort, i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för stämpling till människorov. Några veckor senare, på nyårsnatten, kunde han gripas.

– Det är en del av en väldigt stor utredning där sammanlagt 27 personer just nu är häktade, varav 12 för inblandning i själva kidnappningen av artisten, säger kammaråklagare Anna Stråth, och fortsätter:

– Anledningen till att det handläggs i samma ärende är att flera av de misstänka även är misstänka för andra brott på olika sätt kopplade till varandra, som bland annat försök till mord, narkotikabrott och vapenbrott, för att nämna några.

Hoppas väcka åtal i mars

Nästa häktningsförhandling äger rum den 21 januari. Anna Stråth menar att hon med all sannolikhet kommer begära artisten omhäktad.

– Om inget nytt framkommer till dess kommer jag att begära förlängning, säger hon.

Hon säger att hon sedan hoppas på att kunna väcka åtal tidigt i vår.

– Jag förväntar mig att kunna besluta i åtalsfrågan i mars.

Nekar till brott

Bevisningen mot artisten består bland annat av meddelanden från det krypterade chattverktyget Encrochat, som europeisk polis lyckades infiltrera under våren 2020.

– Vi har god bevisning som består av fler olika delar, bland annat Encrochat, som är väldigt betydelsefullt i ärendet, säger Anna Stråht.

Mannen har tidigare dömts för grovt vapenbrott.

Döms han nu riskerar han upp till 18 års fängelse.

– I teorin gör han det eftersom straffskalan ser ut så, men i praktiken blir det inte så lång tid även om han blir dömd, säger Anna Stråht.

Artisten själv nekar till brott.