Här har polisen spärrat av carporten efter sprängdådet mot polischefen i Täby. Foto: Anna Alexandersson

Åklagaren förtegen om attentats-utredning

Åklagaren Ann-Marie Green, som leder förundersökningen i fallet med polischefen i Täby som fick sin bil sprängd utanför hemmet förra veckan, är mycket förtegen.

  • Publicerad 17:54, 15 feb 2017

Det var natten till den 6 februari som polischefens bil sprängdes i luften på den lugna villagatan i Täby. Villans uppfart spärrades snabbt av. Polisens tekniker och bombtekniker undersökte platsen och fordonet forslades i väg för vidare undersökning. Polispersonal knackade också dörr i grannskapet för att höra om grannar hade hört eller sett något.

– Det är jätteotäckt när det händer något sådant här, sa en granne, som är bekant med familjen.

Åklagare Ann-Marie Green vid norrorts åklagarkammare tog efter någon dag befälet över utredningen. Hon är förtegen om vad som sker när Mitt i Täby når henne på onsdagen.

– Jag kan inte säga så mycket mer än att den fortgår. Jag kommenterar inte alls utredningsläget, säger Ann-Marie Green.

Har ni någon eller några misstänkta?

– Vi säger inte om det finns någon misstänkt eller inte.

Det har nu gått över en vecka sedan bombdådet. Ännu har inte polisens inre och yttre spaning haft någon märkbar framgång.

– Någon gripen finns det inte, bekräftar Ann-Marie Green.

När det blev känt att en polischefs bil hade sprängts och att brottsrubriceringen var allmänfarlig ödeläggelse uttalade sig både rikspolischef Dan Eliasson och statsminister Stefan Löfven om hur allvarligt den här typen av hot är.

– Varje gång en företrädare för rättsväsendet eller svensk polis utsätts för hot eller angrepp är det en gång för mycket. Alla ansträngningar görs för att skydda våra medarbetare och se till att de skyldiga lagförs. Ingen ska tveka om polisens avsikter i detta hänseende, sa Dan Eliasson i ett uttalande samma dag.

Åklagare Ann-Marie Green vill däremot inte uttala sig om ifall polisen arbetar utifrån att sprängningen av bilen var ett hot riktat mot polischefen kopplat till hans privatliv eller yrkesutövning.

– Jag kommenterar inte det.

Ann-Marie Green bekräftar dock att brottsubriceringen allmänfarlig ödeläggelse kvarstår. Polisen utgår alltså fortfarande från att gärningspersonen har agerat i uppsåt att skada.

– Det är det vi jobbar efter.

LÄS MER: Täbydådet väcker starka reaktioner

LÄS MER: Polisen om utredningen – inget genombrott