På måndagsmorgonen hade polis lämnat området och hävt tidigare avspärrningar. Senare under dagen hade ett flertalet personer lämnat gosedjur, ljus och blommor för att hedra barnen. Foto: Claudio Britos

Åklagaren bekräftar: Misstänkte mannen är barnens pappa

Den 43-årige man som är misstänkt för mord och mordförsök efter att ett barn avlidit och ett barn skadats svårt efter fall från hög höjd i ett bostadsområde i Hässelby är pappa till barnen. På tisdagskvällen begärdes mannen häktad.

  • Publicerad 15:25, 16 nov 2021

Det var på söndagskvällen som två barn hittades allvarligt skadade på en innergård i ett flerbostadsområde i Hässelby. En förbipasserande hittade barnen och polisen misstänker att de fallit från hög höjd.

På måndagsmorgonen meddelade polisen att ett av barnen avlidit på sjukhus.

Misstankar om mord och mordförsök

Två misstänkta personer, en man och en kvinna, greps på söndagen av polis och anhölls under måndagen av åklagaren. Misstankarna i förundersökningen gäller mord och mordförsök och en av personerna ska också ha varit skadad.

Kvinnan släpptes senare efter att misstankarna mot henne försvagats, men hon är inte avförd från utredningen.

På tisdagen bekräftade kammaråklagare Maria Franzén till P4 Stockholm att den misstänkte mannen är barnens pappa och att kvinnan som släppts är barnens mamma.

Har begärts häktad

På tisdagskvällen meddelade Åklagarmyndigheten att mannen begärs häktad på sannolika skäl misstänkt för ett mord och ett mordförsök.

– Efter förhör med mannen har jag nu beslutat att begära honom häktad för att han inte ska kunna undanröja bevis eller på annat sätt påverka utredningen, säger kammaråklagare Maria Franzén i ett pressmeddelande.

Annika Collin, pressansvarig på Åklagarmyndigheten, meddelar till Mitt i att man i nuläget inte kommunicerar barnens åldrar.

Socialt stöd på plats

Krisstöd från polis, socialtjänst och kyrkan är fortfarande på plats i området för de som behöver prata.

– Vi får många frågor att besvara, som hur detta kan ske. Vi, socialtjänsten och kyrkan försöker svara och vi har dagliga möten klockan 13.30 om huruvida vi ska vara kvar i området tillsammans. Så länge behovet finns så är vi kvar, säger Ola Österling, polisens presstalesperson till Mitt i på tisdagsförmiddagen.

Vad ger ni för svar till medborgarna?

Det blir väldigt mycket att bara lyssna på dem. Är det komplicerade frågor får vi ta oss med dem och återkomma. Det offentliga behöver ständigt vara på plats nu för att stötta medborgarna. Men naturligtvis är det inte helt enkelt att förklara hur ett sådant här brott kan ske.

Förtvivlan bland många

Susanna Halldin Olsson är stadsdelsdirektör i Hässelby-Vällingby och säger att det finns en stor ilska och frustration bland invånarna.

– Det är en enorm sorg och ilska bland folk över det som hänt. En upplevelse av förtvivlan och vanmakt över att barnen utsatts för ett så brutalt brott. Personer söker stöd i kyrkan och av varandra på minnesplatsen. Flera familjer som är vid platsen med sina barn försöker förklara för dem vad som hänt, säger hon.

Susanna Halldin Olsson berättar att över helgen och in i nästa vecka finns personal på plats i området för dialog och stöd. Även kyrkan har öppet, och efter arbetstid går det att ringa jourhavande präst.

Krisstöd. Ola Österling, polisens presstalesperson, säger att polis, socialtjänst och kyrka är på plats vid bostadsområdet i Hässelby så länge behovet finns. Foto: Sara Brynedal/Polisen

"Enorm sorg". Det finns en stor förtvivlan bland många invånare, enligt stadsdelsdirektör Susanna Halldin Olsson. Foto: Karina Karlström