Insats. Polisen ryckte ut till en skola i Bromma 7 april efter anmälan om att en elev hotat med ett pistolliknande föremål. Foto: Mostphotos

Åklagare utreder vapenhotet på skola i Bromma

Åklagare har inlett en utredning efter att en pojke på en grundskola i Bromma hotat en annan elev, med vad som troligen är en kolsyrepistol. Pojken är inte straffmyndig och kommer inte att åtalas.

  • Publicerad 11:40, 22 apr 2022

Händelsen inträffade på en grundskola i Bromma vid lunchtid den 7 april. En pojke ska ha visat upp ett pistolliknade föremål för en annan elev. Händelsen rubriceras som grovt olaga hot.

– Den unge är inte hörd ännu, men det verkar vara fråga om en kolsyrepistol. Det har inte gjorts någon vapenundersökning, jag kan inte svara på om vapnet är farligt, sa Josefine Dahlqvist, kammaråklagare, till Mitt i förra veckanPojke .

– Det man kan säga är att polisen vidtagit utredningsåtgärder och hört en del personer. Jag har skickat direktiv om vissa frågor men inte fått svar ännu.

Pojken som misstänks är under 15 år och därmed inte straffmyndig. Åklagaren bedriver därför inte en förundersökning av det slag som vanligtvis görs vid brottsmisstanke.

– Åklagaren kan bedriva en lul-utredning (Lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare) som inte leder till åtal utan är underlag för socialtjänsten, säger Josefine Dahlqvist.

Vad händer nu?

– Jag kommer fortsätta utreda det här, vapnet ska undersökas, det är det som står närmast på tur att göra.

Ansvariga skolledare på den aktuella skolan skriver i ett mejl till Mitt i att personalen har pratat med eleverna om det som hänt och om allvaret i denna typ av händelser. Elever och personal som har behövt krisstöd har enligt skolan fått detta.

Enligt skolledarna som skrivit mejlet har något liknande inte tidigare hänt på skolan.

"Skolan är väldigt lugn och eleverna behandlar varandra normalt väl."

Utsatta

48 procent av eleverna i årskurs 9 har utsatts för stöld, misshandel, hot, rån eller sexualbrott minst en gång under de senaste tolv månaderna.

22 procent har utsatts för hot i skolan.

5 826 elever medverkade i Brå:s enkätundersökning som gjordes 2019.

Källa: BRÅ

Visa merVisa mindre