Guldrånarna använde en sportbil för att bryta sig in – försvann sedan i en annan flyktbil. Foto: Läsarbild Alexandar Vujadinovic

Åklagare utreder om fel begicks vid rånarjakt

Guldrånarna i Täby voltade med flyktbilen och en av de misstänkta i bilen avled senare av sina skador. Nu ska en särskild åklagare ta ställning till om tjänstefel begåtts av polisen i samband med att biljakten.

  • Publicerad 10:36, 1 mar 2017

Polisen fick efter guldrånet i Täby omgående avgörande information om de misstänktas flyktbil  och tog upp förföljandet. Biljakten slutade med att flyktbilen voltade.

Polisen har anmält sig själv

Nu ska ingripandet utredas av polisen internutredare eftersom en av de tre misstänkta som greps på måndagskvällen senare avled på grund av sina skador efter kraschen.

– Det är rutin att om någon skadas allvarligt eller avlider i samband med ett ingripande så upprättar vi alltid en anmälan, det har gjorts även i det här fallet. När en anmälan görs är det upp till Polisens Internutredningar att titta på om vi kan klandras eller inte, eller om vi till och med har gjort något fel, säger Kjell Lindgren.

Vad berodde det på att flyktbilen voltade?

– Vi har vittnesmål om att bilen har framförts mycket vårdslöst och snabbt från E18 och bortåt. Med tanke på väglaget och alla bussfickor har det gått alldeles för fort.

Åklagaren är förtegen

Pontus Klang, åklagare vid Norrorts åklagarkammare, leder förundersökningen om grovt rån. Han hänvisar till att särskilda åklagare hanterar utredningen om dödsfallet och att han i övrigt inte vill uttala sig om fallet.

– Jag kommer inte lämna några kommentarer alls om utredningen. Det är i ett så pass tidigt skede, säger Pontus Klang.

Brottsrubriceringen som den särskilda åklagaren på den separata avdelning för internutredningar ska ta ställning till är om tjänstefel begåtts i samband med efterföljandet.