Akilov döms till livstid för terroristbrott

I dag föll domen mot Rakhmat Akilov som körde lastbilen på Drottninggatan 7 april 2017. Han döms för terroristbrott genom fem mord till livstids fängelse och utvisning. Akilov ska dessutom betala nästan 14 miljoner kronor i skadestånd.

  • Publicerad 13:01, 7 jun 2018

 

Det var den 7 april 2017 som Rakhmat Akilov körde en lastbil nerför Drottninggatan. Fem människor dödades, tio skadades allvarligt och över hundra utsattes för livsfara.

Över hundra målsäganden, anhöriga och vittnen har hörts under den två månader långa rättegången. Förundersökningen omfattar 8 500 sidor. Varje meter och varje sekund av Akilovs väg med lastbilen har avhandlats. Idag, den 7 juni, föll domen.

Stockholms tingsrätt dömer Rakhmat Akilov för terroristbrott genom fem mord och allmänfarlig ödeläggelse. Han döms för försök till terroristbrott genom försök till mord i 119 fall. Han döms dessutom för framkallande av fara för annan vid 24 tillfällen.

Han frikänns för försök till terroristbrott vid två tillfällen.

”Outsägligt lidande”

– Det har varit en omfattande rättegång med en mycket grundligt genomförd förundersökning som har legat till grund för tingsrättens prövning, säger rättens ordförande Ragnar Palmkvist.

Stockholms tingsrätt dömer Rakhmat Akilov till livstids fängelse och livstids utvisning.

”Brottsligheten har föregåtts av noggrann planering, präglats av stor hänsynslöshet och den har orsakat ett närmast outsägligt lidande för många människor.”, skriver tingsrätten. Rätten anser därför att brottsligheten otvivelaktigt motiverar livstids fängelse.

Nästan 14 miljoner i skadestånd

Han ska dessutom betala nära 14 miljoner kronor i skadestånd fördelat på 136 personer. Två personer har nekats skadestånd.

Tingsrätten har utgått från de schablonbelopp som finns, men de som utsattes för försök till mord får något högre belopp. Tingsrätten påpekar att människor hanterades ”som brickor i ett spel” och utsattes för stark fruktan.

Det högsta skadeståndet på 185 000 kronor tilldelas en av de anhöriga vars förälder dog vid terrorattacken.

Akilov besviken över livstidsdomen

Rakhmat Akilov själv har erkänt terroristbrott genom mord i fem fall och allmänfarlig ödeläggelse. Han har även erkänt försök till terroristbrott genom försök till mord i 108 fall. Han förnekar försök till mord i 18 fall.

Han är besviken över att han dömdes till fängelse på livstid och vill fundera några dagar innan han tar ställning till om han vill överklaga domen.

Johan Eriksson, Akilovs advokat.

Akilovs advokat Johan Eriksson säger vid en presskonferens på torsdagseftermiddagen att Akilov ännu inte bestämt om han vill överklaga domen.

– Han är besviken över att han dömdes till fängelse på livstid och vill fundera några dagar innan han tar ställning till om han vill överklaga domen, säger Johan Eriksson.

Rakhmat Akilov har själv berättat i tingsrätten att avsikten med attentatet var att döda svenskar. Enligt honom deltar Sverige i en koalition mot IS och hans syfte var att få Sverige att sluta sponsra ”kriget mot kalifatet”. Beslutet att utföra attentatet fattade han någon gång i mitten av mars 2017, men att det blev just Drottninggatan var en slump. Han valde Drottninggatan eftersom det rör sig många människor där.