S och M. Åkervall (S) och Bocander (M) kommenterar onsdagsmorgonens besked. Foto: Jonas Lindkvist/Anton Kyhlbäck (kollage)

Åkervall (S) och Bocander (M) om första kvinnliga statsministern

Sverige har valt sin första kvinnliga statsminister. Så här tycker några politiker från Danderyd om det nya valet.

  • Publicerad 17:12, 24 nov 2021

Det viktigast vi får en ny regering som kan få ordning på Sverige.

Under onsdagsmorgonen röstade Sveriges riksdag om talmannens förslag att tillsätta Socialdemokraternas partiordförande, Magdalena Andersson, som Sveriges statsminister.

Klart: Nackabon Magdalena Andersson blir statsminister

Socialdemokraternas gruppledare i Danderyd, Jenny Åkervall, var med och röstade fram Magdalena Andersson som partiordförande för S. Under morgonen följde hon omröstningen i riksdagen.

Hon understryker att det sker samma år som Sverige firar 100 år av demokrati.

– Det känns så klart stort, säger hon.

– Det finns ett symbolvärde i att en kvinna blir statsminister och jag kan inte tänka mig en bättre person än Magdalena Andersson. Hon är oerhört kompetent.

Enligt Åkervall har man i partiet kunnat se att fler vill engagera sig politiskt för Socialdemokraterna.

– Ja, det finns helt klart en Magda-effekt, säger Jenny Åkervall.

Alla jublar inte lika mycket om det nya valet.

Kommunstyrelsens ordförande i Danderyd, Hanna Bocander (M), påpekar att Magdalena Andersson har svagt stöd i riksdagen – trots att hon valts till statsminister.

– Det viktigaste är att vi får en ny regering som kan få ordning på Sverige. Nej, jag är inte glad. Nu får vi ytterligare en socialdemokratisk statsminister, som leder regeringen med för svagt stöd i riksdagen och där MP har för stort inflytande.

Ser du ett symbolvärde, som Åkervall?

– Det överskuggas av för mig att det är ytterligare en socialdemokratisk statsminister. Sett ur historiskt perspektiv kan jag förstå att det finns de som uttrycker glädje, säger Hanna Bocander.

Totalt röstade 117 riksdagsledamöter ja (S och MP) och 57 (V och C) la ner sin röst. Röstresultaten innebär att Magdalena Andersson väljs in med minsta möjliga marginal, rapporterar Dagens Nyheter.

174 riksdagsledamöter, M, KD, L och SD, röstade mot förslaget.