Dömda. Samtliga sex nekar till de brott de dömdes för. Foto: Mostphotos

Åkersbergabor i knarkhärva dömda till långa straff

I den ena mannens hotellrum hittades knark och en miljon kronor i kontanter. Den andra tog emot en transport med flera hundra kilo cannabis. Nu har Åkersbergaborna dömts till sju års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott.

  • Publicerad 10:20, 26 feb 2021

Kontanter, guldtackor, exklusiva klockor och massor med narkotika. Det är några de fynd som polisen gjorde förra året när en stor narkotikahärva avslöjades. Nu har sex personer dömts för inblandning – två av dessa Åkersbergabor.

Den ene, en 26-årig man, greps i början av april förra året. När polisen gjorde husrannsakan i hans hotellrum ett stenkast från Stureplan hittades mer än 1,5 kg kokain och 10 000 ecstasytabletter. Dessutom: ett halvt kilo amfetamin och mer än en miljon kronor i kontanter.

Tog emot cannabistransport

Knappt två månader senare greps en 28-årig Åkersbergabo sedan han tagit emot en transport med flera hundra kilo cannabis i Vallentuna. Enligt domen har mannen även hanterat kokain och åtskilliga kilo amfetamin i Åkersberga och på andra platser.

Nu har männen dömts av Stockholms tingsrätt till sju års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. Samtidigt dömdes även en kvinna och tre män från Kista och Uppsala, i åldrarna 56-78 år, för grovt penningtvättsbrott. De har enligt domen hanterat kontanter och dyra föremål som tros ha koppling till omfattande narkotikaförsäljning.

Nekar till brott

Av domen framgår att de inblandade använt krypterade så kallade encro-telefoner för att kommunicera med varandra. Vad de inte visste var att polisen kunde avlyssna trafiken.

Samtliga sex nekar till de brott de anklagats för eller menar att brotten ska bedömas mildare. 26-åringen säger att andra personer haft tillgång till hotellrummet där polisen fann narkotika, att han inte känner övriga inblandade och inte vet vad encro är för något.

28-åringen säger att han bara hjälpt en vän att köra grejer, betalat en skuld genom att låta en bil står skriven på sig och lånat en encro-telefon när han behövde ringa sin chef.

Enligt tingsrätten har det varit fråga om en organiserad och omfattande narkotikahandel med många personer involverade. Utredningen är en del av en större brottsutredning där en man född 1984 pekats ut som central person.

De två Åkersbergagborna är tidigare dömda för mindre brott.

De dömda

Man, 26 år, Åkersberga. Synnerligen grovt narkotikabrott. 7 års fängelse

Man, 28 år, Åkersberga. Synnerligen grovt narkotikabrott. 7 års fängelse

Kvinna, 56 år, Uppsala. Grovt penningtvättsbrott. Villkorlig dom

Man, 65 år, Kista. Grovt penningtvättsbrott. Villkorlig dom

Man, 68 år, Kista. Grovt penningtvättsbrott. Villkorlig dom, dagsböter

Man, 78 år, Uppsala. Grovt penningtvättsbrott. Villkorlig dom, dagsböter

Visa merVisa mindre