Mitt i natten i slutet av maj förra året ryckte polisen ut efter larm om en pågående stöld av en minigrävmaskin värd flera hundra tusen. En polisbil mötte ekipaget – en stulen falskskyltad personbil med grävmaskinen på släp på 276:an – men då hoppade föraren ut och sprang till skogs.

Mannen, en nu 21-årig Åkersbergabo, greps senare samma natt av en hundpatrull.

Nu har han dömts mot sitt nekande av Attunda tingsrätt för grov stöld. Dessutom dömdes han för andra stölder och häleri till ett års fängelse. Två av hans kamrater, en 22-åring och en 38-åring dömdes också, delvis mot sina nekanden, för inblandning i stölder och häleri, till fängelse i tio respektive en månad.

Läs även https://www.mitti.se/nyheter/gravmaskin-for-halv-miljon-stals-akersbergabo-atalad/lmtbq!7988225/

Enligt domen tycks männen varit sysslolösa och haft för vana att bila runt i Österåker och grannkommunerna Täby, Vallentuna, Danderyd och Norrtälje och då sett saker som de kunde stjäla. ”Tillfället gör tjuven” förklarade en av männen.

Bland annat fälldes männen för stöld eller häleri av vattenskotrar, bilar, lastbilar samt flera markvibratorer, maskiner som används för att platta till och packa mark. En del av stöldgodset såldes.

Vid ett tillfälle, i augusti i år, stoppades alla tre efter att ett elverk stulits vid Arninge golfklubb. Stölden upptäcktes då det blev strömavbrott i en bod som användes av hantverkare. 21-åringen och 22-årige dömdes, men 38-åringen friades.

21-åringen dömdes också mot sitt nekande för grov vårdslöshet i trafik, för att i somras, utan körkort i en falskskyltad bil, ha försökt köra ifrån polisen i centrala Åkersberga. Färden slutade när han krockade med en återvinningscontainer efter att ha varit nära att meja ner en polis.

Enligt tingsrätten är det "uppenbart att det bara var tillfälligheter som gjorde att en svår trafikolycka inte inträffade".

Enligt 21-åringens förvarare är det ännu oklart om han kommer överklaga.

– Jag har inte fått besked så jag vet inte. Det var väl ett ganska rörigt mål. Vi får se om det blir något överklagande, säger advokat Bo Karlsson.

– Men det fanns väl åtminstone några synpunkter på domen.

En fjärde man som också åtalats för stöld och häleri friades helt av tingsrätten.