Åkersbergabon Filippa utsedd till Årets skyddsängel 2019

2017 startade Åkersbergabon Filippa Sandqvist nätverket Tjejskjutsen för att hjälpa tjejer att ta sig hem tryggare på kvällar och nätter. Nu har hon fått pris som Årets Skyddsängel och hyllas på Svenska hjältar-galan.

  • Publicerad 07:00, 14 dec 2019

– Det är lite overkligt. Det känns ju helt otroligt att de uppmärksammat lilla oss i lilla Åkersberga, säger Filippa Sandqvist.

För två månader sedan fick hon ett samtal att hon nominerats till Årets skyddsängel. Nu är det klart att hon vunnit utmärkelsen.

Förutom, diplom och äran får hon också en prissumma som ska gå till Tjejjourens verksamhet – en telefonapp som gör att alla samtal till jourens nummer går till den person som för tillfället tjänstgör.

Betyder priset något mer för Tjejskjutsen?

– Jag märkte redan när de skrev att jag nominerats att det blev fler som sökte sig till oss och som ville starta tjejskjutsar på andra orter.

Filippas tjejskjuts växte som en snöboll

– Man skulle vilja att det inte behövdes, men var fjärde kvinna går inte ut när det är mörkt, för att de är rädda. Det är bra att det här uppmärksammas så att alla får förståelse för att det är ett problem, och att fler förstår och skärper till sig.

Svenska-hjältar-galan arrangeras av Aftonbladet och TV3 och sänds på onsdag 18 december.

Juryns motivering:

Årets Skyddsängel: Filippa Sandqvist. Filippa är en hjälte för att hon startat Tjejskjutsen. Ett initiativ som ser till att tjejer och kvinnor i Åkersberga på ett tryggt sätt kan ta sig hem på kvällen och natten.