Åtalad. Åkersbergakvinnan kan dömas till två–tio års fängelse om hon fälls för grovt narkotikabrott. För grovt penningtvättsbrott är straffet högst sex år. Foto: Johan Kindbom

Åkersbergabo med i jätteåtal

En kvinna från Åkersberga är en av de tolv åtalade i härvan kring växlingskontoret i Stockholm som misstänks ha tvättat pengar åt 16 olika kriminella nätverk. Kvinnan nekar till brott.

  • Publicerad 07:10, 29 jun 2021

Hon förnekar åtalet i dess helhet

Kvinnan, som är i 30-årsåldern, greps i slutet av februari och har åtalats för grovt penningtvättsbrott, för att förra året ha transporterat 624 500 kronor i kontanter till växlingskontoret i Stockholm.

”Åtgärderna har syftat till att dölja att kontanterna har härrört från brott eller brottslig verksamhet” skriver åklagaren vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Undangömda pengar

Totalt har tolv personer åtalats i kring växlingskontoret, varav två är kvinnor.

Kontoret misstänks ha tvättat pengar från brottsligt verksamhet åt 16 olika kriminella nätverk – drygt 220 miljoner kronor, varav nästan 100 miljoner skickades utomlands.

Av åtalet framgår att polisen fann en stor mängd gömda kontanter vid husrannsakan på växlingskontoret – i gömmor i pentryt och ovanför innertaket.

Stora mängder narkotika

Några av de åtalade, däribland Åkersbergakvinnan, riskerar även att fällas för grova eller synnerligen grova narkotikabrott, för att bland annat ha hanterat kilovis med MDMA, kokain och amfetamin.

Hon är åtalad och misstänkt för två fall av grovt narkotikabrott: för att i april förra året tillsammans med andra hanterat och förberett ett kilo kokain för försäljning och för att två månader senare ha transporterat 30 kilo cannabis.

Nekar till brott

En del av bevisningen i åtalet kommer från Encrochat, en krypterad mobiltjänst som de åtalade använt, men som polisen kunnat följa.

– Hon förnekar åtalet i dess helhet, säger Åkersbergakvinnans försvarare, advokat Peter Ataseven till Mitt i.

– Åtalet grundar sig på krypterade chattar och hon menar att det inte är hon som har chattat.

Omfattande rättegång

Om en man i 50-årsåldern som företrädde växlingskontoret, står det i åtalet att han ”organiserat, koordinerat och styrt den organiserade penningtvättsverksamheten” och att han ”löpande träffat avtal angående omsättning av kontanter med företrädare för de 16 olika kriminella nätverken/personerna företrädesvis via krypterad telefontrafik, men även i samband med personliga möten”.

Tvättade pengar värda 220 miljoner åt kriminella gäng

Åklagaren har också begärt att en stor summa kontanter samt smycken och klockor för närmare 700 000 som beslagtagit från de åtalade ska förverkas.

Rättegången i Stockholms tingsrätt börjar i slutet på juni och väntas pågå i 47 dagar.

Penningtvättsbrott

Att omvandla pengar från brott till tillgångar som kan redovisas öppet kallas penningtvätt och är i sig ett brott.

Den som genom näringsverksamhet eller liknande medverkar till penningvätt kan dömas för brott.

Staten har rätt att ta pengar och andra tillgångar, exempelvis bilar och smycken, som köpts för pengar från brottslig verksamhet.

Källa: Åklagarmyndigheten

Visa merVisa mindre