Polisens bild på mannens vapen - en långpipig kolsyrerevolver. Foto: Mostphotos

Åkersbergabo hotade brandmän med revolver

Två brandmän som skulle undersöka en misstänkt lägenhetsbrand och klättrade in via balkongen möttes av en revolverpipa och en hotfull man. Nu har mannen, en Åkersbergbo dömts.

  • Publicerad 07:30, 14 sep 2018

– Passa er jävligt noga! Det budskapet fick två brandmän som öppnade en balkongdörr för att undersöka en misstänkt lägenhetsbrand. På golvet i bostaden satt en man i 60-årsåldern som riktade en stor långpipig revolver mot dem.

Nu har mannen, en Åkersbergabo, dömts av Attunda tingsrätt för olaga hot till villkorlig dom och dagsböter.

Trodde de skulle dö

Händelsen inträffade i Järfälla för två år sedan.

Brandmännen har berättat att de trodde de skulle dö och att de snabbt kastade sig ner från balkongen.

Händelsen ledde till att flera polispatruller kallades till platsen tillsammans med k-pistbeväpnad polispiket och förhandlare.

Insatsen tog två timmar till dess att mannen greps.

Stor polisinsats

Det visade sig då att revolvern var en kolysyrerevolver, ett slags luftvapen. Röken som utlöst lägenhetens brandvarnare kom från en kastrull med korv som mannen kokat på fyllan, men glömt.

Mannen nekar till brott, men har lämnat delvis motsägelsefulla uppgifter om vad som hänt.

Förutom dagsböter ska mannen även betala totalt 20 000 kronor i skadestånd till de två brandmännen. Revolvern är tagen i beslag.

De senaste åren har våld och hot mot räddningstjänst, polis och ambulanspersonal ökat, vilket fått regeringen att överväga skärpta straff och en ny brottsrubricering: blåljussabotage.