Åkersbergabo hade laddad revolver i bilen

När polisen stoppade en misstänkt bil vid Garnsviken fann man en skarpladdad revolver, en batong och en kniv. I bilen satt fyra personer, varav tre är kända sedan tidigare för grova brott i Österåker.

  • Publicerad 07:33, 21 sep 2018

Det började redan på en mack i Upplands Väsby då en polispatrull kände igen männen i hyrbilen. Polisen följde efter och vid Garnviken mellan Åkersberga och Vallentuna stoppades bilen.

Det visade sig då att männen hade vapen i bilen – en kniv och en batong. Gömda under ett säte låg även en skarpladdad revolver och en boll hasch.

Kände sig hotad

Händelsen inträffade i maj förra året på Sjöbergsvägen. Nu har en av männen, en 20-åring, åtalats för grovt vapenbrott. Mannen har erkänt att han haft revolvern, som visade sig vara stulen vid ett villainbrott två år tidigare. Enligt 20-åringen visste han inte att den var stulen och han hade den med sig för att han ”känt sig hotad”.

Enligt polisen saknade föraren i bilen körkort och alla fyra i bilen tycktes narkotikapåverkade när polisen stoppade dem.

Dömda för grova brott

De tre männen, 20 – 27 år gamla är tidigare dömda för bland annat rån, misshandel, grov misshandel och mordförsök. För några år sedan ertappades en av männen med en skarpladdad kulsprutepistol i centrala Åkersberga och för två år sedan deltog två av männen i en uppmärksammad misshandel i en trappuppgång, också det i Åkersberga.

En av männen är också tidigare dömd för beskjutningen av en bil på Strömfallsvägen för åtta år sedan.