Examen. Sofia Bjurman från Åkersberga har precis gått ut Konstfack. Nu vill hon designa för framtiden. Foto: Stefan Källstigen

Åkersbergabo designar för framtiden

Nu går Åkersbergabon Sofia Bjurman, 28, ut designprogrammet på Konstfack. Examensjobbet: ett slags plåster med särskilt ödlegrepp som håller koll på bärarens kroppstemperatur.

  • Publicerad 07:15, 3 jun 2021

Ibland är själva formen funktionen.

– Under mitt examensarbete har jag utforskat hur man kan göra allmänna platser mer trygga, berättar hon.

Ett sätt är att se till att få bättre koll på om man är på väg att insjukna i något smittsamt, exempelvis covid-19.

Sofias lösning: en liten silikonhållare, stor som ett plåster, som man kan fästa på kroppen. Plåstret fäster inte med klister utan med ett mönster taget från naturen – från geckoödlans fötter som är täckta med mikroskopiska ”hårstrån”.

Exjobb. Sofia Bjurmans examensjobb på Konstfack är en health tracker – en app och ett slags plåster med en mycket exakt termometer. Foto: Stefan Källstigen

I plåstret finns en termometer som mäter och sänder data till en mobilapp som Sofia också gjort.

– Den mäter kärntemperaturen, med extra känslighet och kan se små temperaturförändringar och visa en extra decimal, berättar Sofia.

Tanken är inte bara att tidigt upptäcka sjukdom. Kvinnor kan använda plåstret för att följa sin menstruationscykel, från ”säkra perioder” till ägglossning och det kan även användas för att övervaka sjuka barn, berättar hon.

Smart. I plåstret finns en termometer och en sändare stor som pucken till ett hockeyspel. Foto: Stefan Källstigen

Sex års konststudier

Det är bråda dagar när Mitt i träffar Sofia Bjurman på Konstfack, bara en dag innan hennes bidrag till skolans vårutställning ska vara färdigt. Efter utställningen är hon klar och har sin masterexamen i design med inriktning på interaktion, efter sex års konststudier, med avbrott för barnafödande.

– Jag vill ju komma ut och använda allt jag lärt mig!

Slutpluggat. Sofia Bjurman gillar att lösa problem. Nu vill hon ut i arbetslivet. Foto: Stefan Källstigen

Sofia är uppvuxen i Åkersberga och har alltid gillat att rita och måla. I släkten finns en konstnärlig morfar – Hans Bjurman – som tidigare ställt ut sina modellbåtar på Länsmansgården.

– Jag har alltid vetat sedan jag var liten att jag ville bli konstnär eller designer, berättar hon.

Designat överlevnadslampa

Innan konstfack gick Sofia Bjurman på Umeå designhögskola, och dessförinnan på Konstskolan i Stockholm (förberedande konstutbildning på Folkuniversitetet). Där fick hon också sin väg utstakad.

– Min lärare sa: Du ska gå industridesign!

I Umeå gjorde Sofia en överlevnadslampa, som även innehåller vattenfilter, ett litet kök och en solcellsdriven radio. Lampan lyser genom att en tyngd släpps och alstrar ström.

– Det är inte så att jag älskar kriser, men jag gillar att lösa saker. Och jag tycker det är intressant att tänka på hur framtiden kommer bli. Design kan påverka den och kan man förändra den till det bättre är det superspännande.

Vad är viktigast – form eller funktion?

– Både form och funktion är extremt viktigt och klarar sig inte utan varandra. De går hand i hand och är verkligen inte motsatser. Ibland är själva formen funktionen.

Från idé till prototyp

Sofia har jobbat ett halvår med sitt examensjobb.

"Man får göra vad man vill, bara man kan argumentera för det", berättar hon.

I arbetet har ingått att fundera på vad hon skulle göra, göra research, intervjuer och testa olika lösningar.

Själva plåstret började som en pappersmodell. Formen ska passa mot kroppen på de ställen den är tänkt att sitta – vid ljumsken, på bröskorgen, eller vid armhålan.

Visa merVisa mindre