Nu planteras blommor i Åkersberga centrum Foto: Mikael Andersson

Åkersberga prunkar med vårblomster

Nu lyser vårens blommor i blomfat och lådor runtom i Åkersberga. Det har Patrik Lundman och Stewart Tegelström på Peab sett till.

  • Publicerad 17:25, 9 apr 2021

Vi har världens bästa jobb,

– Det är jättekul. Äntligen! Det är skönt att komma igång med plantering efter all slyröjning och snöröjning, säger Stewart Tegelström, trädgårdsmästare på Peab som sköter kommunens planteringar i Österåker.

I veckan har han och kollegan Patrik Lundman precis börjat plantera ut årets första blommor: flera sorters penséer, ranunkel, gyllenlack och två sorters narcissus.

– Det är drygt 4000 plantor som ska ut just nu, på bara några dagar, säger Mikael Lundberg, platschef på företagets drift och underhåll i Åkersberga.

Gemensamt för blomstren som sätts ut nu är att det är sorter som är lite mer tåliga, så att de ska klara det nyckfulla aprilvädret.

– De ska klara några grader kallt på nätterna, berättar Mikael Lundberg.

På torsdagen (8/4) började Stewart och Patrik plantera i området runt centrum i Åkersberga, vid Stationsvägen och längs Storängsvägen. Runt femton planteringskärl och fat av olika material fylls med blommor.

– Det livar upp, ger positiv energi och man får positiv feedback, säger Patrik som märker av att Åkersbergaborna uppskattar deras arbete.

– Man får vara ute, och det sprider glädje. Vi har världens bästa jobb, säger Stewart.

Vårplanteringarna beräknas vara klara i mitten av april.

Sedan, i början av juni är det dags att rycka ut igen. Då ska sommarblommorna planteras. Då blir det dubbelt upp – cirka 9200 plantor med runt 65 olika sorters blommor som ska sättas ut.

KAN GÅ SOM SID 2 BILD? Nu planteras blommor i Åkersberga centrum Foto: Mikael Andersson

Detta planteras I Österåker

Vecka 14-15: Vårblommor - cirka 4 000 plantor, bland anant penséer och ranunkel.

Vecka 22-24: Sommarblommor – cirka 9 200 plantor, runt 65 olika sorter.