Åke Åhsblom och hunden Julius. Julius har nyligen gått bort. Foto: Läsarbild privat

Åke blev uttorkad på Siggebogården

Mitt under värmeböljan i somras skickades Åke Åhsblom hem från korttidsboendet på Siggebogården, svårt uttorkad. – Jag trodde jag skulle förlora honom, säger sambon Lena Berglund. Nu har hon anmält händelsen och skrivit Åke i en annan kommun – för att få bättre vård.

  • Publicerad 08:10, 17 sep 2018

Lena Berglund blev chockad när hon skulle hämta sambon Åke Åhsblom på korttidsboendet på Siggebogården i somras.

Enligt den anmälan som hon skickat till IVO, inspektionen för vård och omsorg var det stekhett i matsalen på Siggebogården där Åke och de andra boende satt den 30 juli, mitt under sommarens till synes ändlösa värmebölja.

Kollapsade på golvet

 – Där satt alla farbröderna och halvsov, det finns ingen AC , inte ens en bordsfläkt! En sådan enkel sak tycker jag att man kunna ordna. Värmen var jobbig även för någon som är frisk, säger hon.

Åke är nästan alltid i sämre skick när han kommer hem

Lena Berglund

I bilen på väg hem till sommarstället i en annan kommun satt Åke sedan och dåsade. När de kom in genom dörren sjönk han ihop på golvet och blev sittande, han orkade inte ta sig upp. Lena fick tag vårdcentralen som skickade en distriktssköterska. Hon konstaterade enligt IVO-anmälan att Åkes blodtryck var alarmerande lågt – 40 genom 89, att hans allmäntillstånd var nedsatt och att han var uttorkad.

Efter en behandling med näringsdryck varannan timme under flera dagar blev han bättre. Men på flera dagar orkade han inte ens äta själv, berättar Lena Berglund.

– Jag trodde att jag skulle förlora honom de första dagarna, säger hon.

Vill hjälpa andra anhöriga

Lena berättar om händelsen för Mitt i eftersom hon tycker att behandlingen av de äldre på korttidsboendet är oacceptabel. Här bor sex äldre män av och till, flera av dem kan inte föra sin egen talan.

– Jag är yngre än Åke. De flesta har fruar i samma ålder. De kanske inte vågar eller orkar kämpa.

Enligt Lena Berglunds anmälan har flera saker hänt Åke på korttidsboendet. På grund av rejäla blåmärken misstänker hon att han ramlat utan att det journalförts, dessutom han har blivit av med personliga tillhörigheter under sina vistelser.

– Åke är nästan alltid i sämre skick när han kommer hem än när jag lämnar honom, säger hon.

Händelsen utreds

Lena har kontaktat Lidingö kommun och delgett dem samma berättelse som hon skrivit i sin IVO-anmälan.

Enligt enhetschefen Åsa Ericsson på Siggebogården utreds händelsen just nu enligt rutin när klagomål kommer in.

Vi har ingen annan ambition än leverera bästa tänkbara vård och omsorg.

Åsa Ericsson

– Jag har stor förståelse för hur hon som anhörig uppfattar det. Jag kan ändå garantera att vi har tydliga rutiner för vårt arbete och att jag har stort förtroende för våra medarbetare, säger hon. 

–  Vi har ingen annan ambition än leverera bästa tänkbara vård och omsorg här på Siggebogården. I just det här fallet är vi i slutskedet av utredningen och den kommer så fort den blir klar att redovisas för Lena och hennes make.

Flyttar från Lidingö

Men Lena Berglund och Åke Åhsblom har fått nog av vården i Stockholm och på Lidingö. Nu har de flyttat till en annan kommun i Sverige där de har sitt landställe. Anledningen: Där kan Åke få bättre vård.

– Det är ett litet ställe och alla känner oss. De är jättegulliga mot Åke. Jag tror att har man en bra chef och bra personal, då blir vården bra, säger Lena Berglund.