Lyser upp. I år julpyntas Akalla torg återigen extra av staden, i projektet Levande Stockholm. Foto: Mostphotos

Akalla torg julpyntas av staden

Snart jul igen och runt om i staden pågår förberedelserna för att skapa stämning. I år har Akalla torg återigen valts ut för extra utsmyckning.

  • Publicerad 17:03, 19 nov 2020

Under 2015 började Stockholms stad utveckla projektet Levande Stockholm med sommartorg runt om i staden. Vad som först var en plan för att stänga av fler gator för biltrafik under sommarmånaderna blev snabbt större, och utvidgades till att även involvera sommartorg och pop up-parker.

2018 inkluderades även en vinterstrategi – för att lysa upp staden lite extra i mörkret.

– Stockholms stadsmiljö ska vara trivsam och attraktiv hela året runt. Genom att smycka gator och torg med ljus och konstinstallationer vill vi skapa levande platser där alla kan känna sig välkomna, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd, i ett pressmeddelande.

Akalla utvalt

Precis som i fjol har Akalla torg blivit utvalt för att piffas till lite extra. Förra året fick platsen en julgran, färggrann julgransbelysning och andra dekorationer. I år ska torget dekoreras med ljusslingor, tallar, sittplatser och en tavla där förbipasserande kan stoppa in huvudet och bli ett vinterdjur.

Enligt Daniel Helldén har coronapandemin påverkat invånarnas sätt att använda staden.

– Coronapandemin har förändrat förutsättningarna för hur vi lever och gjort att fler promenerar och umgås utomhus. Då är det än mer angeläget än vanligt att lysa upp staden i vintermörkret, säger han i pressmeddelandet.

Platser runt om i staden pyntas

Förutom Akalla torg pyntas även Odenplan, Nockeby torg, Östberga torg, Bredäng, Malteholmstorget i Hässelby och Drottninggatan i city.

Platserna har valts ut för att det ska vara en stor geografisk spridning, och utsmyckning sker i samarbete med stadsdelar, föreningsliv, näringsliv och fastighetsägare som visat intresse.

– Vi vet att invånare i Stockholm i hög grad vill använda staden, även när det är kallt och snö. Därför känns det bra att kunna erbjuda mysiga vintermiljöer med fler sittplatser, säger Daniel Helldén.

Satsningen med vintertorgen pågår till den 31 januari, och börjar ställas i ordning 26 november. Den 1 december räknar staden med att allt kommer vara på plats.