Akalla blir centrum för grön IT

Ett nytt datacenter på 2200 kvadratmeter ska byggas i Akalla. Det är Interxion som bygger datacentret, som i samarbete med Fortum ska återvinna alla överskottsenergi från datacentret till fjärrvärme.

  • Publicerad 11:12, 22 mar 2017

Interxion som redan har en datahall i Akalla har precis beslutat att bygga ett femte datacenter i Stockholm – och platsen blir intill det nuvarande i Akalla.

Sammanlagt investerar företaget nära 300 miljoner kronor i ett miljövänligt datacenter.

– Datacenter är globalt en av de stora miljöbovarna i världen. Industrin släpper ut lika mycket koldioxid som flygen. Men tack vare att Interxion i Sverige i sett enbart använder grön el och att all överskottsvärme från kylningen av servarna återanvänds som fjärrvärme av Fortum är verksamheten i stort sett CO2-neutral, säger Peder Bank, nordisk vd för Interxion.

Han säger att satsningen är ännu ett bevis på att datacenter är en framtidsbransch för Stockholm.

– Väl utbyggd fjärrvärme, tillgång till grön energi och möjlighet att koppla upp sig direkt mot europeiska och internationella leverantörer av molntjänster är några av de faktorer som gör Stockholm till en idealisk plats för datacenter.

Stockholm är den stad i världen som kommit längst i att utnyttja överskottsenergi från kylning av datacenter för att värma bostäder.

Det nya datacentret kommer att byggas i tre etapper, varav den första kommer att vara färdig i slutet av 2017.