SL uppmanar alla att helt skippa onödiga resor. Foto: Mostphotos

”Åk bara med oss om du är samhällsviktig” – SL skärper tonen

I en annonskampanj uppmanar SL stockholmarna att använda kollektivtrafiken så lite det går – bara personer som har ”en viktig samhällsfunktion” ska resa. – De som verkligen måste resa kollektivt ska ha så mycket plats som möjligt på våra fordon, säger Helene Jakobsson, presstalesperson.

  • Publicerad 11:03, 4 apr 2020

”Välkommen ombord – du som har en viktig samhällsfunktion. Vi ber alla er andra att inte resa med oss just nu”

Så står det i en annons från SL där stockholmarna uppmanas att INTE resa med kollektivtrafiken just nu. Kampanjen finns som anslag på stationerna och som anpassade utrop på tåg bussar och tunnelbana. I de fordon som har videoskärmar rullar uppmaningen att åka mindre där.

Stockholmarna har hörsammat Folkhälsomyndighetens råd och dragit ner rejält på sitt åkande med kommunala färdmedel. Jämfört med vecka 13 förra året hade resandet med spårbunden kollektivtrafik i länet minskat med drygt 60 procent vecka 13 i år.

”Mycket ansvar på varje enskild resenär”

Trots det skärper SL tonen i den nya annonskampanjen.

– Ja, det är en hårdare uppmaning att inte resa kollektivt. Anledningen är att att de som verkligen måste resa kollektivt och saknar andra alternativ ska få så mycket utrymme som möjligt på våra fordon. Detta med anledning av Folkhälsomyndighetens uppmaning att vi ska ta avstånd från våra medmänniskor, säger Helene Jakobsson, presstalesperson på SL.

Helene Jakobsson.

Enligt kampanjen är kollektivtrafiken just nu till för människor med samhällsviktiga uppdrag.

Men hur avgör SL vilka som har det?

– Vi kan inte avgöra vem som har det. Mycket ansvar ligger på varje enskild resenär. Måste en person resa står vi till förfogande.

Avvisar ni folk som ni bedömer reser i onödan?

– Vi har inte såna befogenheter. Vi vädjar till resenärens omdöme: Planera, överväg om du måste resa samt om det är trångt, ta om möjligt nästa avgång. Att förhindra smittspridning och att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, det är något vi behöver göra tillsammans.

SL kör med full trafik – men har sjukfrånvaro

SL trafiken drogs ner ner för två veckor sedan på grund av det minskade resandet. Men efter kritik mot trängsel på framförallt bussar kr man nu full trafik.

– Nu är uppmaningen att köra allt som går att köra. Våra utövare och deras medarbetare är ju också påverkade av den här krisen. De följer Folkhälsomyndighetens uppmaning och stannar hemma vid minsta symptom, så vi har sjukfrånvaro. Men vi kör full trafik, säger Helene Jakobsson.