Ajvide Lindqvist hyllas med egen skylt i Sumpan

Kommunens tionde litterära skylt kommer nästa vecka att sättas upp i Rissne. Den här gången hyllas John Ajvide Lindqvist som i boken Pappersväggar nämner just adressen Valkyriavägen 13, där skylten kommer att sitta.

  • Publicerad 08:39, 27 sep 2018

Initiativet till de litterära skyltar togs av Lambros Roumbanis som lämnade in ett medborgarförslag vilket Sundbybergs politiker nappade på. Den första skylten kom upp 2015.

I dag finns nio litterära skyltar runt om i staden (se var i faktarutan).

Varje skylt representerar en författare som har anknytning till Sundbyberg och/eller innehåller citat där staden beskrivs, i något av författarens verk.

I år får Rissne sin första skylt med text från John Ajvide Lindqvists bok Pappersväggar.

Boken är en novellsamling med 10 berättelser. I kortromanen Sluthanteringen nämns adressen Valkyriavägen 13 i Rissne, där skylten också kommer att skruvas upp.

Invigning blir det 6 oktober klockan 13.00 på Valkyriavägen 13. De 25 första på platsen kommer at få ett exemplar av boken.

Fakta

Här finns de litterära skyltarna

Högklintavägen 20: Stieg Larsson
I ”Män som hatar kvinnor” gör huvudpersonen Lisbeth Salander ett antal besök hos sin hackerkollega Plague som bor på Högklintavägen i Lilla Alby.

Esplanaden 15: Vic Suneson, pseudonym för Sune Viktor Lundquist
Sina sista år tillbringade han i Sundbyberg och där utspelar sig också ”Klas och den mystiska peruken” som är en barn- och ungdomsdeckare. Hans egen son Anders Lundquist står som förebild för bokens Klas och som också i verkligheten bodde på Esplanaden 15.

Korsningen Järnvägsgatan/Ekovägen: Stieg Trenter
Huvudpersoner i hans deckare är fotografen Harry Friberg och kriminalintendent Vesper Johnson. I ”Narr på nocken” som kom 1956 passerar de bägge huvudpersonerna Sundbyberg på väg mot Solvalla och upplösningen av ännu en mordgåta.

Bällsta bro: Carl Michael Bellman
Någon gång under 1760-talet besökte han sin gode vän Jonas Arnell på Bällsta säteri och fick sig lite mycket att dricka. Inför hemfärden till Stockholm fick Bellman låna en häst och i närheten av Bällsta bro ramlade han av denna och tappade peruken.

Hallonbergsplan: Daniel Sjölin
Som barn besökte han sin mormor i stadsdelen Ör och där utspelar sig också delar av handlingen i barndomsskildringen (och hans debutroman) ”Oron bror”.

Solparken i Duvbo: Helga Henschen
Konstnären och författaren Helga Henschen föddes i Stockholm och från 1976 till sin död bodde hon på Björkhagsvägen 42 i stadsdelen Duvbo. Hon donerade många verk till Sundbybergs stad och de flesta skulpturerna är placerade på biblioteket i Signalfabriken.

Tornparken: Eva Adolfsson
I romanen ”Förvandling”, som kom ut 2005, strövar en ung, gravid kvinna runt i Sundbyberg. Den handlar om önskan om en bra framtid, hungern efter en man och längtan efter att kunna leva ett liv som författare.

Sundbybergs kyrka: Ragnar Thoursie
Poet och litteraturkritiker. Hans starka samhällsengagemang visar sig i ”Sundbybergs-prologen” som han fick i uppdrag att skriva inför stadens 25-årsjubileum. Dikten lästes upp på nyårsafton 1951. Då bodde han också i Sundbyberg.

Albygatan: Stig Dagerman
Under åren 1944-1947 bodde han i stadsdelen Lilla Alby, först på Trädgårdsgatan och sedan på Albygatan 118 i kvarteret Trädgården. Under den perioden skrevs flera av hans viktigaste verk, såsom ”Ormen”, ”De dömdas ö” och reportageboken ”Tysk höst”.

Källa: Sundbyberg bibliotek
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09

Nya större Örskolan ett steg närmare

Nyheter Byggplanerna har väckt stora protester Trots många synpunkter tar staden nu ett stort steg mot nya Örskolan som ska ta emot 630 elever. Men tidigast 2024 kan skolan öppna.måndag 23/11 14:10