– Det är i en hårdnande konkurrens som Sollentuna har sjunkit i vår miljörankning. Vi vill att rankningen ska vara en energiinjektion i kommunernas miljöarbete, både genom att vi lyfter fram föredömen och genom att vi är en blåslampa där det behövs förbättringar, säger Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet.

Aktuell Hållbarhets kommunrankning mäter aktivitet och ambition på bred front inom miljöområdet. Den baseras dels på en egen enkät som genomfördes i början av året, dels på data från ett flertal offentliga källor om kommunernas arbete som har vägts samman till en totalpoäng.

I årets rankning märks flera framsteg i kommunernas miljöarbete. Ett tydligt genombrott syns i andelen kommuner som upprättat en koldioxidbudget. Många kommuner har vidtagit åtgärder för att eliminera eller minska spridning av miljöfarligt avloppsslam. Majoriteten arbetar även fortsatt systematiskt för att minska klimatpåverkan från livsmedel i kommunernas matserveringar.

– Kommunerna spelar en nyckelroll i arbetet med att möta klimatkrisen. Det är därför positivt att vi ser en ökning i antalet kommuner som arbetar med egen koldioxidbudget, även om det är från en låg nivå. Det är också positivt att hela 44 procent av alla kommuner har en formulerad strategi för att bedriva ett arbete med Agenda 2030, FN:s globala hållbarhetsmål, säger Mikael Salo.

Kommunernas arbete har dock inte utvecklats lika positivt på alla områden. Exempelvis har allt färre kommuner en politiskt antagen kemikalieplan för att fasa ut och/eller minska användningen av farliga kemikalier i den kommunala verksamheten. Andelen har minskat från 44 procent år 2018 till 32 procent i år.

– Med självstyre och ansvar för samhällsplanering, lokal infrastruktur, upphandlingar och mycket mer har kommunerna både rådighet och ansvar i att se till att klimatmål och hållbarhetsmål nås. Därför är det viktigt att regelbundet mäta och granska deras aktivitet och ambition. Vi ser en positiv utveckling inom vissa miljöområden, medan mycket återstår att göra inom andra, säger Mikael Salo.

Sveriges miljöbästa kommun blev Malmö som fick 41,59 poäng i rankningen, av sammanlagt 53 möjliga poäng, med tvåan Helsingborg hack i häl på 41,52 poäng. Sollentuna fick 34,32 poäng vilket alltså räckte till en plats 18, ett tapp på fem placeringar sedan i fjol.