AIK:s medlemmar vill ha ett mer samordnat AIK Fotboll, menar klubbens styrelse. Foto: Mostphotos

AIK vill ha nytt blod i högsta ledningen

I början av veckan kom uppgifter om att AIK Fotbolls vd Mikael Ahlerup skulle få sparken. Senare under dagen gick klubben ut med att man genomför en förändring i den högsta operativa ledningen genom att införa en klubbdirektörsroll med chefsansvar för både AIK FF och AIK Fotboll AB.

  • Publicerad 10:18, 26 apr 2017

– Vi har beslutat att få ihop hela AIK Fotboll till en väl samordnad organisation. Och vi inför en ny roll, en klubbchef som kan liknas vid en koncernchef, säger Per Bystedt, ordförande i AIK Fotboll AB och AIK FF, till poddcasten 3-5-2.

Enligt AIK vill både medlemmar och aktieägare ha ett mer samordnat AIK Fotboll, vilket manifesterades i slutet av förra året då man valde en gemensam styrelse för aktiebolaget och fotbollsföreningen.

Ska rekryteras utifrån

Därför ska en klubbdirektör, med en sammanhållande och samordnande roll, tillsättas. Klubbdirektören ska rekryteras utifrån – alltså inte från varken bolaget eller föreningen.

Styrelsen har informerat Mikael Ahlerup, vd i AIK Fotboll, och Leif Karlsson, chef för föreningens ungdomsverksamhet, om beslutet.

Tros ta ”en viss tid”

– De båda kommer att beröras av beslutet, oavsett om de kommer att ha kvar samma arbetsuppgifter som i dag eller inte, säger Per Bystedt.

Arbetet med att rekrytera en klubbdirektör beräknas ta ”en viss tid”, förklarar Per Bystedt.

– Men vi hoppas ha en person på plats i god tid inför nästa år, säger han till klubbens hemsida.