AIK-tvillingarna dog inom loppet av en månad

Björn och Bengt Anlert som spelade fotboll i AIK på 50- och 60-talet har avlidit. Båda två gick bort i cancer med en månads mellanrum efter en längre tids sjukdom. De blev 84 år gamla. – Det är tråkigt och cancer är en jäkla sjukdom, säger Towa Carson som var gift med Bengt Anlert i 60 år.

  • Publicerad 20:44, 16 okt 2018

Två AIK-legendarer har gått bort nästan samtidigt. Det är tvillingarna Björn och Bengt Anlert som har avlidit inom loppet av en dryg månad. Bägge två dog i cancer. Björn Anlert blev yngst och dog den 1 september och Bengt Anlert gick samma väg till mötes den 9 oktober. De blev båda 84 år gamla.

Tvillingarna föddes på Södermalm och spelade i AIK mellan åren 1947 då de kom till klubben som 13-åringar i början på 1960-talet. Bengt Anlert som var den förstfödde av de två spelade fram till och med 1961 innan han sedan gick till IFK Eskilstuna 1962.

Björn Anlert var AIK-spelare fram till 1966 med undantag från åren 1961-62 då han under en kort sejour spelade i IFK Stockholm.

Tillsammans fick de ihop 292 matcher för AIK och 13 mål. Tvillingarna spelade på varsin kant som vänster- respektive högerhalv vars uppgift var hjälpa till på kanterna i försvaret. Dessutom gjorde de också varsin match i det svenska landslaget.

Änkan Towa Carson berättar om Bengt

Bengt Anlert var gift med Birgit Anlert, mer känd som sångerskan Towa Carson som numer är änka. Hon berättar för Mitt i om hur Bengt var som person och tomheten hon känner efter sin make.

– Vi har varit gifta i 60 år så jag borde ju veta hur han var. Bengt var väldigt snäll som person och omtyckt av de som träffade honom. Han var också hjälpsam, säger Towa Carsson och fortsätter.

– Jag vet ju att det måste ta slut någon gång men man är aldrig riktigt beredd. Cancer är värre när det drabbar unga människor, vi äldre har ju ändå levt en stor del av våra liv. Men det är en jäkla sjukdom

Jag vet ju att det måste ta slut någon gång men man är aldrig riktigt beredd

Towa Carson

Trots att bägge bröderna var dåliga under en längre tid pratade ofta Bengt om sin bror Björn. När Björn gick bort var Bengt hemma efter att ha blivit lite bättre. Towa berättar att Bengt hann sakna sin bror efter hans bortgång.

– Vi hade inte umgåtts på ett par år och Bengt tog väl det… ja, han tyckte det var tråkigt. Det var brorsan hit och brorsan dit och oj oj oj. Men Bengt var heller inte så kry då.

Siw Malmkvist, Ann-Louise Hanson och Towa Carson sjöng på äldreboenden.

Tvillingar följer varandra

Bröderna följde varann från födsel till döden och kunde ofta göra likadana saker. Towa tror att Björn och Bengt väntade på varandra in i det sista.

– Det kan vara så med tvillingar. Jag har läst om det, att tvillingar följer varandra och kan känna med varandra. Det var så när de var unga i alla fall. Bengt kunde köpa en sak och när han berättade det för Björn hade han redan köpt samma sak, säger hon.

Nu väntar det tråkiga efterspelet för Towa som trots att hon just mist sin lilvskamrat ändå tar livet med hyfsad ro. Tidigare i år gick också hennes goda vän och turnékamrat inom musikbranschen, Lill Babs bort.

– Vi skulle varit ute och turnerat hela sommaren men sen dog ju Lill Babs så då fick vi ställa in. Jag har min hund att ta hand om och så måste jag reda upp det här med Bengt, så jag har att göra, säger hon.

– Men det känns redan lite tomt.

På AIK:s hemsida över 500 AIK:are finns massor med fakta om Bengt Anlert och Björn Anlert samlat.