AIK ser ut att fylla hallen – utan bortafans

På onsdag är det dags för derby och seriefinal i Superettan så AIK tar emot Djurgården hemma i Solnahallen. ”Sveriges hetaste basketmatch” enligt AIK, och fansen tycks hålla med. Biljetterna är på väg att sälja slut. Men bortasupportrar i halsduk är inte välkomna.

  • Publicerad 13:45, 9 mar 2017

– Vi har ingen arena där man kan ha säkerhetsområden, så matchen är till för våra hemmasupportrar. Kommer man dit som djurgårdare så får man komma in, men inte om man har djurgårdskläder på sig. Konceptet är tyvärr så, det handlar om säkerhet, säger Franco Zanetti, klubbdirektör i AIK Basket.

Nu ser det ut att bli fullsatt ändå, med 2 000 åskådare på läktarna. Förra säsongens tvillingderby i Solnahallen var utsålt två dagar före match och biljetterna säljer bra nu också.

1 000 biljetter redan sålda

– Ja, vi har sålt 1 000 biljetter redan nu och det rusar på, så det går mot samma story som i fjol, säger Franco Zanetti.

AIK har så gott som redan säkrat en plats som sämst tvåa i Superettan, vilket innebär att man sportsligt är kvalificerade för basketligan nästa säsong. Men matchen mot obesegrade serieledarna Djurgården – det enda lag någonsin som har besegrat AIK i seriespel – är viktig ändå, förklarar Franco Zanetti.

– Ja, vi vill alltid vara etta. Dessutom vill vi ta revansch för matchen i Brännkyrkahallen senast.

AIK vill upp i ligan

AIK:s damer är klara för kval till Basketligan och kan gå upp av egen kraft. För herrarna räcker det inte att göra tillräckligt bra resultat på planen. Man måste även ansöka om en plats i Basketligan, och godkännas av basketförbundet.

– Vi har redan skickat in en ansökan. Vår förhoppning är at vi ska ha både herrlaget och damlaget i ligan nästa säsong, säger Franco Zanetti.

Vad är det för krav som förbundet ställer?

– Det är finansiella krav, arenakrav och sportsliga krav – att man ska ha en ungdomsorganisation till exempel.

Och hur ser det ut? Vad är prognosen för er?

– Att vi hoppas att vi ska klara de finansiella kraven och vi ska göra allt vi kan för det. Resten klarar vi. När det gäller det finansiella handlar det om att vi ska kunna garantera att vi har intäkter för de fasta kostnader som kommer i ligan. Det är bland annat en halv miljon kronor bara i domarkostnader, säger Franco Zanetti.

Även DIF har ansökt

Även rivalen Djurgården har lämnat in en ansökan om ligaspel nästa säsong. Då kan det bli Stockholmsderbyn i högsta serien, förutsatt att båda klubbarna blir godkända. Djurgården har dock ingen ungdomsverksamhet utan bara ett A-lag, än så länge.

– Ja, men det finns nog sätt att kringå det där i form av ett samarbete med en annan klubb exempelvis, säger Franco Zanetti.

Matchen i Solnahallen börjar klockan 19 på onsdag, den 15 mars.