AIK säljer tidigare spelarens dna – i 371 exemplar

Arvet efter AIK:s lagkapten Nils-Eric Johansson lever vidare. Närmare bestämt i 500 år. AIK har tagit ut Nisse Johanssons DNA som nu säljs till supportrar i 371 exemplar. Lika många som matcherna han spelade för AIK.

  • Publicerad 14:24, 13 dec 2018

Glöm autografer eller selfies med dina idoler. Här är framtidens samlarobjekt – DNA.

Trots att Nils-Eric Johansson tvingades sluta inför säsongen fanns han med i laget under året via ett märke på tröjorna. Nu förevigar AIK sin legendariska lagkapten på ett unikt sätt – genom att sälja hans DNA.

– Det här är det definitiva avslutet. Nu är det över på riktigt, säger Nils-Eric Johansson till Mitt i.

DNA i provrör

Nisse Johanssons DNA säljs tillsammans med en speciellt framtagen kaptensbindel och ligger i kristallform i ett provrör som håller i 500 år.

– Det är lite läskigt och spännande eftersom det är okänd mark. Men mest nervöst för mig hur folk kommer att ta detta, säger han.

Det ska inte gå att kopiera hundratals Nils-Eric Johanssonfigurer som ska gå omkring på stan

Nils-Eric Johansson

Den DNA som finns i provröret togs ut ur Nisse Johansson på ett laboratorium i Schweiz och är så nära hans riktiga DNA som möjligt. Detta på grund av säkerhetsåtgärder.

– Om tekniken lyckas att man kan klona folk i framtiden så går det inte riktigt fullt ut i det här fallet. Det ska inte gå att kopiera hundratals Nils-Eric Johanssonfigurer som ska gå omkring på stan. Eller lägga DNA:t på en brottsplats, säger han och skrattar.

Välgörande ändamål

Nils-Eric Johansson väljer att göra detta för att ge tillbaka till alla de som stöttat honom genom karriären, supportrarna. En del av intäkterna för kaptensbindeln kommer att skänkas till projektet Svartgul julafton och föreningen Maskrosbarn.

– Barnen i Maskrosbarn kan ha haft en tuff tid och vi vill ge dem en möjlighet till en trevlig jul. Sedan kommer AIK att bjuda in dem till någon match och hoppas att de kommer att känna gemenskap, kärlek och tillhörighet. Flera barn i Maskrosbarn har svårt att känna tillhörighet, säger Nisse Johansson.