AIK mot strömmen – slutar gallra bland 8-åringar

Resultathets och tidig utslagning har länge setts som ett problem inom Stockholmsfotbollen. De fyra elitklubbarna har drivit på med selektering och även rekrytering – åtminstone enligt mindre klubbar i stan – av unga pojkspelare. Nu väljer AIK en annan väg och skapar akademilag först vid 13 år.

  • Publicerad 09:30, 3 nov 2018

– Vi kände att vi inte var tillfreds med hur vi jobbade, att selektera barn i 8–9-årsåldern, säger Leif Karlsson, sportchef i AIK ungdom.

Vid vilken ålder gallringen ska ske, när förstalag ska skapas, är en omstridd fråga.

Tidigt födda gynnas av tidig gallring

Klart är att spelare födda tidigt på året dominerar kraftigt i alla våra landslag, från P15 och F15 till herr- och damlandslag – något som talar för att den tidiga selekteringen gynnar de som kommit längst i sin fysiska och motoriska utveckling kanske för att de är upp till nära tolv månader äldre än somliga lagkamrater.

Ett annat faktum är att antalet fotbollsspelare i Sverige sjunker drastiskt från toppen vid 11 års ålder. Svenska Fotbollförbundets senaste mätning, från 2017, visar att antalet spelare minskade från drygt 32 000 vid 12 års ålder till drygt 23 000 vid 13.

Tabeller i Sanktan först vid 13

Det finns en pågående reaktion i svensk fotboll, mot resultathets och utslagning. Bland annat har tabeller slopats i Sankt Eriks-cupen för alla upp till 12 år och Sanktans slutspel har slopats. Dessutom har tre distrikt slutat skicka lag till det årliga elitpojklägret för 15-åringar i Halmstad.

I Stockholm, där hetsen och pressen kanske är som störst, skapar BP och Hammarby akademilag det år spelarna fyller 8 år på pojksidan och vid 11 år (BP) respektive 13 år (Hammarby) på flicksidan.

Målet är att få fram elitspelare

– Vi får med oss 500 spelare varje år från knatteverksamheten för 7-åringar till att lag bildas vid 8 år. Då handlar det om allt från de som tycker att ”fotboll är väl kul” och vill spela en gång i veckan till de som lever och dör för fotboll. Vi har haft den här modellen länge och tycker att den fungerar bra, säger Mikael Sörnäs, chef för ungdom och akademi i BP.

Hammarbys föreningschef Peter Kleve betonar att klubben har breddverksamhet med 3 000 barn och ungdomar, men förklarar att målsättningen också är att få fram elitspelare till svensk elitfotboll.

– Och tittar man på de klubbar i Europa, och även i Sverige där det har handlat om BP och Malmö FF, som får fram flest elitspelare så jobbar de så här, säger han.

”Vi tycker att det är en lagom ålder”

Djurgårdens IF startar akademilag vid 10 år på pojksidan. Flickakademin är nystartad och börjar vid 13, men tanken är att den successivt ska jobba sig ner till samma ålder.

– Vid 10 år går man över från 5-manna till 7-manna. Vi tycker att det är en lagom ålder, säger Ola Danhard, tidigare mångårig klubbdirektör i BP men i dag ansvarig för akademin i Djurgården.

”Alla barn och ungdomar ska må bra”

Stans fjärde elitklubb AIK har länge skapat akademilag det år pojkarna blev 9 år och flickorna blev 11 år, men tog i fjol beslut om att välja en annan inriktning än att gallra bland 8-åringar.

– Vi tillsatte en arbetsgrupp med bred kompetens och jobbade hårt med det här. Det vi kom fram till var att vårt uppdrag som förening är i första hand att alla barn och ungdomar som finns i AIK ska må bra. Och då kan vi inte selektera vid 8 år, säger Leif Karlsson.

AIK följer FN:s barnkonvention

AIK Fotboll bestämde att det som ska styra klubbens ungdomsverksamhet är FN:s barnkonvention, Riksidrottsförbundets idéprogram om idrott och hälsa ”Idrotten vill” och Svenska Fotbollförbundets inriktningsdokument för ungdomsfotboll ”Spela, lek och lär”.

– Det är naturligt att följa RF:s direktiv och enligt dem är man barn upp till 12 år, och därefter ungdom, säger Leif Karlsson.

Inget akademilag för AIK:s P09:or i år

Så AIK väljer att från i år skapa akademilag, både på pojk- och flicksidan, till det år spelarna fyller 13 år. Därmed skapas inget AIK-akademilag för pojkar födda 2009 i höst. De befintliga akademilag som är yngre än 13 år kommer dock att löpa på som tidigare.

– Vi har fortfarande som mål att fostra morgondagens spelare till AIK:s herr- och damlag men vi tror att det är bättre att alla 130–140 pojkar och 30–40 flickor spelar kvar i sina grundlag i stället för att välja ut 10–12 stycken i tidig ålder och satsa mest på dem, säger Leif Karlsson.

Enskedemodellen funkar – får fler att spela länge