AIK må vinna guldet – men Bajen vann publiken

Efter 0–0 mellan AIK och GIF Sundsvall i söndags lever den allsvenska guldstriden inför sista omgången, den 11 november. Den allsvenska publikligan är däremot redan avgjord. Hammarby är bäst igen, precis som varje år sedan återkomsten till högsta serien 2015, om än nu med minimal marginal till ende utmanaren AIK.

  • Publicerad 00:13, 5 nov 2018

AIK hade chans att säkra SM-guldet hemma på Friends Arena på söndagskvällen. Det ville många AIK:are uppleva på plats – så många att klubbens färska publikrekord (49 034 mot Hammarby den 23 september) putsades då 50 128 åskådare såg söndagens mållösa match mellan AIK och Gif Sundsvall.

Den siffran gjorde att AIK publikspurtade rejält och till slut landade på 23 664 i hemmasnitt.

Nära skjuter ingen hare

Frågan var om det skulle räcka för att återta förstaplatsen i publikligan från Hammarby som har abonnerat på den de senaste åren.

Nej, nära skjuter ingen hare.

Publikrekord på Tele2

Liksom få AIK:are ville missa ett guldfirande på hemmaplan ville få Hammarbyare missa chansen att uppleva klubbikonen Kennedy Bakircioglus sista hemmamatch.

Så även Hammarby hade fullsatt, och även Hammarby slog publikrekord (för fotboll på Tele2 Arena) då 31 810 åskådare såg laget besegra BK Häcken med 1–0.

Och det innebar att Bajen landade på 23 679 i hemmasnitt – och alltså höll undan för AIK:s 23 664.

Gapet stort ner till publiktrean MFF

Malmö FF brukar lite kaxigt kalla de andra lagen i Allsvenskan för ”deltagarna”. När det gäller publikligan skulle Hammarby och AIK faktiskt med visst fog kunna säga just det om de övriga 14 lagen, för i år är gapet stort mellan topp två och de övriga.

Trea är just Malmö FF med 15 052 i hemmasnitt och fyra är Djurgården med 12 392. De båda har en hemmamatch kvar, i sista omgången, men har ingen möjlighet att komma i närheten av Hammarby och AIK.

Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!