AIK-lirarna dumpas när klubben vill nå toppen

AIK vill ta Ricoh HK:s plats i Handbollsligan och har storslagna planer på att bli ett topplag i Sverige inom några år. Men spelarna i dagens svartgula herrlag ingår inte i framtidsplanerna. – All tid, energi och hjärta vi har lagt ner för AIK … vi känner inte att vi får någon uppskattning, säger mittnian Erik Bergström.

  • Publicerad 10:13, 30 apr 2018

Planerna på att slå samman Solnaklubbarna Ricoh HK och AIK hade redan smidits ett tag när Ricoh HK i söndags räddade nytt kontrakt i Handbollsligan via kval.
Redan dagen därpå godkände ett extra årsmöte i AIK, med ett herrlag i division 2, att klubbarna går ihop och att AIK tar Ricoh HK:s plats i högsta serien.

Fick besked i ett mejl

De befintliga spelarna i AIK blev tagna på sängen för ett par veckor sedan då de i ett mejl av klubbens ordförande Christer Widoff fick besked om vad som var på gång.
– Vi har känt oss åsidosatta i flera år. Inför årets säsong hade vi först ingen tränare och ganska få spelare. Vi lyckades med vårt mål och gjorde det ganska bra med tanke på förutsättningarna. Mot slutet av säsongen började vi kolla lite med styrelsen för att få veta vad deras mål och planer var för oss. Några dagar senare fick vi veta om planerna på en hopslagning med Ricoh, säger Erik Bergström.

Har spelat ihop sedan barnsben

Han berättar att många av spelarna har spelat tillsammans i AIK eller Väntorp/Solna IF sedan barnsben, några i 15–20 år, och att de blev förbannade när de fick höra om styrelsens planer.

Många av spelarna i dagens AIK-trupp har spelat tillsammans i omkring 15 år. Foto: Macki Chounouzidis

– Vi pratade med ordföranden som sa att vi kunde fortsätta i division 2 som ett B-lag, men det visade sig att det inte går. Ska vi vara kvar som B-lag i AIK så måste vi börja om i division 5 och det vill vi inte.

Inte realistiskt ta plats i nya AIK-laget

Nästa besked från Christer Widoff var att ingen kastas ut utan alla som vill kan se om de tar plats i det nya AIK-laget, i Handbollsligan, berättar Erik Bergström.
– Men vi är realistiska. Vi fattar ju att vi inte är på den nivån, vi spelar ju i division 2 i dag. Nu försöker vi hitta en annan klubb att gå till i stället. AIK har visat att de inte vill ha oss, säger Erik Bergström.

”Klubben tappar sin själ”

Han har förståelse för att AIK ser fördelar med att ta Ricoh HK:s plats i högsta serien, men tycker att det kunde ha skötts bättre och berättar att spelarna i dagens AIK känner sig svikna.
– Flera av oss har spelat i klubben i 15 år. All tid, energi och hjärta vi har lagt ner för AIK, det känns som att den inte är något värd nu. Klubben tappar sin själ.

Förbundets regler stoppar B-lagsspel i tvåan

AIK Handbolls ordförande Christer Widoff förstår spelarnas besvikelse och beklagar att förbundets regler sätter stopp för möjligheten att de kan spela kvar i division 2 som ett B-lag i AIK.
– Det var så vi hade tänkt, men nu gick inte det tyvärr. Och jag som ordförande i AIK Handboll måste ha en idé om vad som är bäst för hela föreningen, inte för enskilda spelare. Alla delar inte min och styrelsens åsikt, men en majoritet av medlemmarna gör det, säger han.

Troligtvis ja från Handbollförbundet

Ja, AIK Handbolls medlemmar har alltså röstat för att klubben går samman med Ricoh, och även AIK:s huvudstyrelse är positivt inställd. Nu återstår att Handbollförbundet ska godkänna klubbarnas ansökan.
– Vi har haft underhandsdiskussioner och utan att föregå något så kan jag säga att de är väldigt positiva, säger Christer Widoff.

Bygger ny stark organisation

AIK Handboll har redan börjat bygga en ny organisation för att först växa in i rollen som elitklubb och därefter etablera sig som en av toppklubbarna i Sverige.
Thomas Edselius, före detta vd i AIK Fotboll AB, är påtänkt som ordförande i aktiebolaget som ska driva elitverksamheten, och tidigare vd:n i AIK Ishockey AB Peter Wilcke ser ut att bli vd.
Ingemar Linéll, före detta förbundskapten för herrlandslaget, blir sportchef i den nya organisationen och Anders Skogäng som tog över som tränare i Ricoh HK i november får fortsatt förtroende.

Varumärket AIK lockar spelare

Dessutom har spelare och agenter börjar höra av sig med förfrågningar.
– Ja, både till mig och till Ingemar Linéll. Vårt varumärke är starkt. Vi har förhoppningar om att ställa ett starkare lag på benen än vad Ricoh gjorde förra säsongen. Första året siktar vi på att nå slutspel och om tre år vill vi vrå en av toppklubbarna, säger Christer Widoff.

Dagens AIK-spelare vill försöka hålla ihop

Samtidigt har spelarna i dagens AIK börjat söka sig vidare. Målet är att hitta en klubb som har möjlighet att ta emot hela truppen.

AIK Handboll firar en seger hemma i Råstapark. Nästa säsong ser det ut att bli spel i Solnahallen, med en helt annan AIK-trupp. Foto: Macki Chounouzidis

– Ja, vi är så bra polare så vi vill försöka hålla ihop som lag. Nästa steg är att hela laget ska provträna med Sollentuna HK, som också spelar i division 2, och så får vi se hur det blir, säger Erik Bergström.