Nils-Eric Johansson hoppas på ett tolfte SM-guld till AIK. Foto: Läsarbild Jojje Lidén / jojjesplejs.com

AIK-ikonen om ett SM-guld: ”Då stormar jag plan”

Nils-Eric Johanssons hjärta satte stopp för karriären. Men hjärtat för AIK lever kvar. På söndag åker han ner till Kalmar som supporter och är beredd att storma planen om AIK vinner sitt tolfte SM-guld.

  • Publicerad 08:00, 10 nov 2018

När AIK möter Kalmar på söndag åker runt 5000 supportrar ner till Guldfågeln Arena för att se matchen. En av dem är AIK:s förra kapten, Nils-Eric Johansson som hastigt fick avsluta sin fotbollskarriär på grund av ett hjärtfel.

Mitt i träffade Nisse Johansson i hans hem på Resarö i Vaxholm för att prata om AIK:s säsong och chansen att vinna ett tolfte SM-guld.

– AIK har gjort en fantastisk bra säsong. Ett tag hade vi mest gjorda mål och minst insläppta och det är väl ett tecken på att man gör någonting rätt. I början på året var vi inte lysande kvalitetsmässigt kanske men vi vann ju matcherna, säger han.Tog SM-guld 2009

Nils-Eric Johansson pratar om ett eventuellt SM-guld för AIK. Foto: Stefan Källstigen

Tagit SM-guld förr

Nisse Johansson var med och tog SM-guld med AIK 2009 och nu avgörs Allsvenskan i sista omgången igen. Nisse har däremot funnit sig i att inte spela fotboll och kunna vara med om ytterligare ett guld som spelare.

– Hade jag varit med i de andra matcherna hade det varit kul. Det känns helt ok att kolla. De gör det bra killarna och skulle jag spela hade jag behövt flytta på någon annan och det vill jag inte göra.

Blir det SM-guld till AIK?

– Ja, det blir det.

100 procent?

– Nej, säger han och skrattar.

– Men man känner sig positiv, det gör man. Som spelare hade jag varit 100 procent. Då går in med en självsäkerhet och tro och det tror jag att killarna har det med tanke på det året de gjort. De måste känna en jäkla trygghet i sig själva och hela laget.

Enligt Nisse Johansson är det stor skillnad på att vara på plan och stå på läktaren när det kommer till tankar och nervositet. Det är värre att titta på.

– Som supporter är man oroligare. Jag var 100% säker att vi skulle slå Sundsvall senast och det vart ju 0-0. Det är nervöst men nej, jag är säker på att vi kommer ta det här, säger han.

Vad gör du om AIK vinner SM-guld?

– Oj, jag vet inte. Kanske planstormning och bengaler och sedan försöka fira med laget sedan i omklädningsrummet. Om man kan ta sig dit. Annars får jag fira med de andra AIK:arna som inte kan vara med på bänken.

 

Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!