AIK-knattar tränar på Skytteholms IP. Foto: Anna Z Ek

AIK höjer åldern för start i akademilagen

De senaste åren har AIK Ungdomsfotboll bildat akademilag vid 9 år för pojkar och vid 11 för flickor. Nu ändrar klubben sin verksamhet så att akademilag skapas först vid 13 års ålder.

  • Publicerad 16:57, 8 jun 2017

– Vi vill inte att verksamheten ska handla om att barnen ska bedömas och värderas utan den ska bygga på intresse och att de har kul, säger Leif Karlsson, sportchef i AIK Ungdomsfotboll.

Han berättar att AIK tillsammans med andra storklubbar som Hammarby, Djurgården och BP tidigare har varit med i en trend där man bildar akademilag eller förstalag i allt yngre ålder. Men nu lägger AIK alltså om kursen.

Minskad resultathets

– Vi har tittat oss i spegeln och funderat. Varför ska vi göra som de andra? Vad är sund barn- och ungdomsidrott? Ett steg tog vi för ett par år sedan då vi tillsammans med Hammarby och Djurgården tog initiativ till att slopa slutspelet i S:t Erikscupen för att minska resultathetsen där. Nu tar vi ett steg till, säger Leif Karlsson.

AIK har lyssnat till debatten om en sund barn- och ungdomsidrott, där tidig elitsatsning har kritiserats utifrån barnrättsperspektivet med hänvisning till FN:s barnkonvention och riktlinjer från både Riksidrottsförbundet och Svenska Fotbollförbundet.

Senare akademistart

Redan i februari i fjol tillsatte AIK en arbetsgrupp och en referensgrupp för att se över sin egen verksamhet för barn i åldern 8–12 år.

– Vi har haft stor bredd i grupperna med folk från våra egna led, folk från andra idrotter och forskare, säger Leif Karlsson.

Arbetet resulterade i att AIK för ett par veckor sedan fattade beslutet att senarelägga starten för akademilag till 13 år. Det blev en del snack bland föräldrar och ledare i klubben, berättar Leif Karlsson.

”Under resans gång ska de må bra”

– Ett missförstånd är att AIK lägger ner sin akademi. Nej, men vi startar den senare. Före 13 år ska det bara bygga på glädje och intresse. Vi vill att fler ska spela fotboll längre och det här är inte ett steg tillbaka, tvärtom. Vi ska få fram lika många egna spelare till våra A-lag som tidigare, minst, men under resans gång ska de må bra, säger Leif Karlsson.

De ålderskullar i AIK som redan har bildat akademilag, för pojkar gäller det födda 2008 och äldre, kommer att fortsätta utan förändringar men pojkar födda 2009 kommer inte att delas upp under 2017 utan i stället fortsätta i sina befintliga träningsgrupper.

Fler utbildade tränare

– Det kommer att bygga på föräldratränare men med ett utökat stöd från AIK i form av centrala resurser. Vi ska snarare utöka antalet utbildade tränare så att fler barn än tidigare får chansen att träna med professionella tränare, säger Leif Karlsson.

AIK har informerat de andra storklubbarna om sitt beslut. BP och Hammarby skapar akademilag eller nivågrupperar vid 8 års ålder medan Djurgården gör det i 10-årsåldern, och ingen av dem har några planer på att ändra sitt upplägg.

DIF och Bajen ändrar inte

– Nej, inte mer än att vi alltid har diskussioner i klubben och utvärderar vår verksamhet varje år. Det finns ingenting som inte kan bli bättre, säger Ola Danhard som ansvarar för Djurgårdens ungdomsfotboll inklusive akademilag.

– Vi har haft vår akademi i sex sju år och har fått fram många duktiga spelare. Men vi har också en väldigt stor breddverksamhet och även spelarna där har möjlighet att få träna med externa utbildade tränare, fast inte tre pass i veckan som de i akademilagen, säger Hammarbys föreningschef Peter Kleve.