Mälarhöjdens gymnastikhall, vid Mälarhöjdens IP, stod klar hösten 2019. Nu ingår det i ett energisparande pilotprojekt. Foto: Christian Lärk

AI-teknik sparar energi i Mälarhöjdens gymnastikhall

Mälarhöjdens IP har fått en ny energicentral, styrd av artificiell intelligens. Syftet är att spara energi och minska koldioxidsutsläpp.

  • Publicerad 08:04, 23 mar 2021

Sedan några veckor tillbaka styrs ventilation och värmetillförsel i Mälarhöjdens gymnastikhall med hjälp av AI-teknik. Tekniken känner ständigt av hur mycket värme som behöver tillföras och vilken nivå ventilationen behöver ha, för att lokalerna ska vara behagliga.

Om det till exempel blir varmare utomhus eller om många människor finns i lokalerna känner det känsliga systemet av det och gör justeringar.

Syftet är att spara energi och minska koldioxidsutsläpp.

– Det här är ett första steg. Målsättningen är att vi i alla kommunala fastigheter som vi bygger ska ha möjlighet att implementera den här tekniken, säger bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) till Dagens Nyheter.

Bra för bostadsbolagen

Än så länge har två byggnader fått AI-tekniken. Det är Mälarhöjdens IP och en kommunal kontorslokal vid Strömsborg, inne i city. Båda byggnaderna ingår i ett pilotprojekt som ska pågå hela 2021 och sedan utvärderas.

Sedan kommer framför allt de kommunala bostadsbolagen att dra stor nytta av innovationen, menar Dennis Wedin. Tekniken kan hjälpa dem att hålla rätt temperatur i lägenheterna .

Sparar upp till 8 procent

Den nya tekniken ger en energibesparing på 5–8 procent, enligt fastighetskontorets beräkningar. Kostnaden för pilotprojektet är 130 000 kronor i installationskostnader och 77 000 kronor i driftskostnad, skriver DN.

Tekniken som används har utvecklats i samarbete med energispecialisten Schneider Electric och proptechföretaget Myrspov.