Regissören och Rissnebon, Ahmed Abdullahi. Foto: Läsarbild Pressbild

Ahmed vill diskutera terrorresor med ny film

Idag klockan 13 visas kortfilmen Martyren och dokumentärfilmen Rinkebys Mödrar: Sista natten i Sverige, på Folkets Husby. – Det är en hyllning till alla mammor som kämpar för deras barn på olika sätt, säger regissören och Rissnebon, Ahmed Abdullahi.

  • Publicerad 09:41, 30 okt 2018

Idag med start klockan 13 på Folkets Husby visas kortfilmen Martyren och dokumentärfilmen Rinkebys Mödrar: Sista natten i Sverige.

Regissören Ahmed Abdullahi, från Rissne kommer att vara på plats för att tillsammans med besökare samtala och reflektera kring de viktiga ämnena som tas upp i filmerna.

Den 29 minuter långa spelfilmen Martyren tar upp ett tabubelagt ämne på ett vis som inte gjorts tidigare menar han.

Det är en hyllning till alla mammor som kämpar för deras barn på olika sätt

Ahmed Abdullahi, regissör

Mitt i har tidigare intervjuat Ahmed Abdullahi med anledning av filmerna.

Då sa han så här till Mitt i:

– När jag och en annan elev som jag pluggade film ihop med började prata om det här 2015 så var det många killar som kom tillbaka till Sverige efter att ha varit utomlands och krigat med ISIS. Jag var nyfiken på den världen som kändes så tabubelagd. Jag ville närma mig den lite mer nyanserat än den svart-vita bild som ofta målades upp, berättar han.

Familjen som porträtteras är somalier. Och Ahmed valde att berätta historien från mammans perspektiv.

– Det är en hyllning till alla mammor som kämpar för deras barn på olika sätt. Det kunde lika gärna ha varit en vit kvinna vars son blivit nynazist och ska åka till Ungern.

Läs mer här: