Klippt och skuret. Växthuset blev en räddning för Agnethas salong när restriktionerna var som hårdast. "Jag har kunder som fortfarande vill klippa sig här, det är rätt mysigt härute nu när det börjar bli varmt och skönt". Foto: Mikael Andersson

Agnethas klipska idé: Flytta ut salongen

Pandemin och restriktionerna lamslog företagen. Agnetha Winther var fast besluten om att klara krisen – och började frisera i växthuset.

  • Publicerad 09:48, 15 jun 2022

Många var jätteglada – och jättelånghåriga – när de kom hit.

Agnetha Winther har haft salong i källaren till familjens hus på Stråkvägen sedan 2007. Många av hennes kunder är äldre och hon åker ofta runt på äldreboenden och till personer med hemtjänst och klipper.

Pandemin och restriktionerna blev följaktligen ett hårt slag.

– Folk vågade varken komma hit eller släppa in mig. Värsta veckan hade jag fem kunder, berättar hon.

Det var en del oro i början. Ingen visste ju hur länge det skulle pågå.

– Men så tänkte jag "nej, det här går inte. Jag måste ju ha en inkomst". Det var bara att försöka tackla det och överleva.

https://www.mitti.se/nyheter/over-800-dagar-av-pandemi-i-stockholm/repvfh!bSFfGr6dvDzlosOriGSdgQ/

Agnetha började jobba extra i hemtjänsten. Men hon ville verkligen inte släppa klippningen. Då fick hon sin klipska ide:

– Vårt gamla växthus! Det användes knappt. Så jag satte igång där. Och kunderna började strömma till. Många var jätteglada – och jättelånghåriga – när de kom hit.

På vintern ställde Agnetha in en terrassvärmare. Hon var så småningom också välkommen att träffa kunder på inglasade balkonger på äldreboendena.

Fick nya kunder

Agnetha berättar att en del frisörer som närmade sig pensionen valde att sluta under pandemin, på så vis fick hon också nya kunder.

– Jag ska inte klaga. Jag lyckades hålla igång under pandemin och nu flyter det på som vanligt.

Precis som Agnetha fick Solnas företag, föreningar och invånare hitta sätt att hålla sig ovan ytan under pandemin. Gymmen drog till parkerna, krogar och kaféer körde take away. Seniorträffarna ersattes av stavgång och utomhus-qi-gong aktiverade instängda Bergshamrabor – kreativa lösningar i krisen.

Agnetha Winther. Foto: Mikael Andersson