Vill påverka. Agnes Hjortsberg ska vara observatörsdelegat, alltså vara med inne under förhandlingarna, men hoppas också kunna påverka och nätverka inne i mässområdet under klimatkonferensen. Foto: Privat

Agnes gör sin röst hörd på FN-toppmöte

19-åriga Agnes Hjortsberg från Dalarö ska vara med på FN:s klimattoppmöte som började i Glasgow i måndags. "Vi är många unga som är där, och tillsammans hoppas jag att vi kan påverka", säger hon.

  • Publicerad 16:44, 2 nov 2021

Det känns ändå hoppfullt

Förra tisdagens klev Agnes Hjortsberg från Dalarö på tåget som skulle ta henne till Glasgow där FN:s klimattoppmöte COP26 började i måndags.

Där ska ledare från hela världen samlas med fokus på att följa upp Parisavtalet, med ambitionen att minska utsläpp och den globala uppvärmningen.

På plats i Skottland är också många organisationer och intressegrupper, däribland scouter från världen över. Agnes Hjortsberg är en av fem unga scouter från Sverige som deltar.

– Vi är med i ett projekt kring klimattoppmötet där vi ska lyfta röster från unga scouter.
I Sverige jobbar scouterna på olika sätt med klimatfrågan på lokal nivå, men vi vill att man gör ett ryck och jobbar mer övergripande, säger Agnes Hjortsberg som började i Dalarö sjöscoutkår som 8-åring.

Med vid förhandlingar

Hon tror och hoppas att det finns möjlighet att påverka, inte minst med tanke på det uppsving unga och klimatfrågan har fått genom bland andra miljöaktivisten Greta Thunberg.

– Det är många organisationer för unga människor som är på plats. Så förhoppningsvis leder det till något mer än att de bara lyssnar på oss där. Det känns ändå hoppfullt. Vi ska också vara observatörsdelegater, alltså vara inne där förhandlingarna sker, säger hon.

På plats i Glasgow

Namn: Anges Hjortsberg

Ålder: 19 år

Bor: Dalarö

Aktuell: Deltar i FN:s klimatoppmöte i Glasgow som pågår mellan 31 oktober och 12 november. Konferensen går under namnet COP26, och är FN:s 26:e klimatkonferens. Runt 200 länder deltar, och ledare från världen över finns på plats.

Visa merVisa mindre