Ägg ägg ägg – stans nya snabbmatsrestaurang fokuserar på en enda sak

Gatumatsrevolutionen fortsätter. Inom två veckor får Stockholms sin första snabbmatsrestaurang där allt handlar om ägg.

  • Publicerad 17:35, 16 jan 2015

Det är reklamaren Dan Lorentzon och Anders Hedlund, gastronomiskt ansvarig på Stadshuskällaren och Årets kock 2002, som slagit sina påsar ihop för att starta en snabbmatsrestaurang med fokus på de värpta godsakerna.

Stället öppnar inom två veckor på Regeringsgatan och går under namnet Eggsinc.

Varför ägg?

– Det går inte att få tag i snabbmat med ägg i Stockholm. Våra konkurrenter sysslar med mackor och pastarätter och äter du det får du i dig massor av halvkasst vitt mjöl. Ägg är gott, det är en fenomenal energikälla och det innehåller många viktiga näringsämnen, säger Andreas Hedlund.

Vad ska ni servera, bara kokt ägg?

– Nej, under frukosttimmarna blir det mestadels äggröror med olika toppning, som bacon, rökt lax, tomat, och kalkon. Under luncherna blir det omeletter i olika varianter. Sedan kommer det alltid att finnas en del annat äggrelaterad, som äggsallad och kokt ägg, säger Andreas Hedlund.

Har ni kinesiska ”tusenåriga ägg” på menyn, sådana där som är mörkgröna och slemmiga inuti?

– Sådant där ju skitkul, men nej. Det här är världens minsta ställe så vi har fått stryka massor från vår den jättemeny vi hade från början, säger Andreas Hedlund.

Alla ägg som serveras ska vara svenska och ekologiska. Snabbmatsrestaurangen kommer att ha sittplatser men Andreas Hedlund räknar med att de flesta kommer att ta med sig maten.

Namnet Eggsinc, vad syftar det på?

– Dan är copywriter och ville att det skulle heta Eggs Incorporated, men det får det inte göra i Sverige. Så då kör vi på Eggs Included Sweden AB istället. Då låter det som om vi är skitstora från början, säger Andreas Hedlund.

Så det finns ingen koppling till reklampriset Guldägget?

– Nej, men Dan är faktiskt en tidigare Guldäggsvinnare. Jag har sett diplomet, säger Andreas Hedlund.

Mer om äggnästet

Eggsinc öppnar på Regeringsgatan 26 inom två veckor.

Restaurangen är delvis finansierad med hjälp av crowd funding och har cirka 60 delägare.