Agave blommar – för första gången sedan 1902

En agave blommar i Stockholm. Det är en stor sak. Senaste gången det skedde var troligen 1902 – och nu kommer plantan dö. – Det är lite bitterljuvt, säger trädgårdsintendenten Karin Martinsson.

  • Publicerad 17:12, 10 aug 2017

Ett närapå Stockholmsunikt skeende utspelar sig just nu i den Bergianska trädgården på Norra Djurgården. En agave har nyss slagit ut i blom men den som vill se en skymt av den får skynda sig. Den blommar i några veckor till – sen tynar den bort.

– Den har samlat energi under en lång tid. Sen dränerar den bladen och skjuter ut blomställningen och då dör plantan. I vår tvåhundraåriga historia är det första gången det här sker.

Senast var det i Humlegården

Och antagligen är det också så att det inte har blommat någon agave i Stockholm sedan 1902. Då skrev en reporter på DN följande poetiska rader:

Östermalmsborna och andra amatörer af Humlegården ha i dagarna godt tillfälle att se den ståtliga växten i blom, en här i sverige mycket sällsynt företeelse. Emellertid är det snart förbi med denna åldriga växts lif. Den har levt för att blomma och blommar för att dö.

Då var det en grosshandlare i stan som ställde ut sin plantan i Humlegården när den nådde sitt klimax. Växten skjuter nämligen i höjden i samband med blomningen.

I Edvard Andersons växthus i Bergianska trädgården är det tryggt nog 14 meter högt i tak så där lär stängeln, som växer med över en decimeter per dag, få plats. I vissa fall kan den bli 10 meter hög.

I ursprungslandet Mexiko blommar de redan efter sju till tio år men i växthus i Europa kan det ta upp till 70 år.

– Det kommer säkert komma en hel del folk nu. Det är inte ofta man har chans att se en blommande agave i vårt land.