Advokaterna som var med i den uppmärkssammade musikvideon frias av advokatsamfundet. Foto: Martin Brusewitz

Advokaterna i Z.E:s musikvideo frias

De advokater och jurister som ställde upp som statister i en ännu inte släppt musikvideo med Tensta-rapparen Z.E har inte brutit mot god advokatsed, enligt Advokatsamfundets interna granskning.

  • Publicerad 11:01, 7 feb 2020

Jozef Wojciechowitz, mer känd under sitt rap-alias Z.E, spelade i höstas in en musikvideo i en rättssal på Södertörns tingsrätt.

Musikvideon har inte kommit ut än, men historien uppmärksammades av kvällstidningarna när en bild från inspelningen publicerades på Block advokaters Instagramkonto. Block advokater är en av de byråer vars anställda deltog som statister på inspelningen i rättssalen.

Det hela gillades inte av tingsrättens chef Eva-Lena Norgren, som sade till Expressen att det kunde skada förtroendet för domstolen i förlängningen.

Advokatsamfundet öppnade då en egen utredning mot de advokater som deltagit, för att se om de brutit mot god advokatsed. Bryter man mot god advokatsed kan man få en varning från samfundet och i sista ledet uteslutas helt.

Inget fel

Men efter att ha granskat videon och advokaternas beteende kom Advokatsamfundet fram till att ingen av advokaterna brutit mot god advokatsed.

Dels hade det framgått tydligt att de var med i musikvideon som just statister, privat och inte i sin yrkesutövning, något som är tillåtet enligt lagen. De menade också att detta fall kan jämföras med en advokat som spelar advokat i till exempel en film:

Från motiveringen:

"...det är riktigt att Z.E tidigare är dömd för brott och att i hans musikutövning kan det återfinnas exempel på illustrationer som rör vapen, narkotika och våld. Men musik är också en konstform som alla andra med olika artistiska uttryck"

När Expressen uppmärksammade fallet i höstas sade tingsrättens chef Eva-Lena Norgren att det här aldrig skulle hända igen och att hon skulle ändra på tingsrättens rutiner.

– Om det är så att det deltar advokater, som är medlemmar i advokatsamfundet, i det här typen av sammanhang så blir jag väldigt besviken och djupt bekymrad, sade hon till Expressen i oktober.