ADVOKATSED? Tack vare att fransk polis lyckades knäcka den krypterade mobiltjänsten Encrochat har Stockholmspolisen lyckats lösa många grova brott. Nu finns det misstankar om att två advokater har läckt hemlig information till kriminella. Foto: Mostphotos

Advokater med misstänkta kopplingar till Vårbynätverket utesluts ur Advokatsamfundet

Två advokaterna misstänks ha läckt hemlig information i samband med utredningar gällande Vårbynätverket. Nu utesluts de ur Advokatsamfundet, rapporterar SVT.

  • Publicerad 13:01, 30 jun 2021

Huvudförhandlingen i det så kallade Encromålet med medlemmar från Vårbynätverket avslutades innan midsommar och domen kommer att meddelas 14 juli. Men redan nu står det klart att Advokatsamfundets disciplinnämnd utesluter två advokater som arbetat med utredningar kopplade till Vårbynätverket.

Här är brotten i Stockholm som lyckats lösas tack vare Encrochat

Advokaterna ska ha kallat sig för ”Kungen” och ”Prinsen” när de kommunicerade med ledare för Vårbynätverket via mobiler kopplade till Encrochat, den krypterade kommunikationstjänst som fransk polis lyckades knäcka, skriver SVT.

Bland annat ska de ha läckt sekretesskyddad information gällande en skjutning vid en bensinmack i Kungens kurva.

– De här två advokaterna har begått allvarliga brott mot advokatetiken. Det handlar om att de dels har avslöjat information som omfattas av yppandeförbudet och dels av klienters restriktioner, säger Mia Edwall Insulander, generalsekreterare för Advokatsamfundet, till SVT.

De två utpekade advokaterna nekar till anklagelserna och har nu fyra veckor på sig att lämna in ett eventuellt överklagande.

Gängkonflikt i Vårby gård bakom mordet i Kungens kurva