Döms. Tre personer döms till fängelse för inblandning i mordet på en 25-årig man i Blackeberg förra sommaren. Foto: Leif Oldenburg

Advokater kritiska efter domen om Blackebergsmordet

Tre personer döms till fängelse för inblandning i mordet av en man i Blackeberg förra sommaren. Men domen får stark kritik av advokaterna som menar att bevisen inte håller.

  • Publicerad 17:16, 3 mar 2020

Sedan i somras har utredningen av det mord som skedde den 30 juni i Blackeberg pågått. En 25-årig man sköts ihjäl utanför sin bostad av flera skott.

Tisdagen den 3 mars kom domen.

12 års fängelse för dödsskjutning i Blackeberg

En 20-årig man döms till 12 års fängelse för mord, och ska även betala skadestånd till offrets föräldrar.

En 24-årig man döms för grovt vapenbrott och skyddande av brottsling, grovt brott, till 2 år och sex månaders fängelse.

En 22-årig kvinna döms för vapenbrott till tio månaders fängelse.

Alla de dömdas advokater uppger att de kommer att överklaga domen.

– Domen är fel. Det finns en alternativ gärningsman, bland annat har hans DNA påträffats på alla brottskläder, inklusive rånarluvan, säger Ekrem Güngör, advokat till 20-åringen.

Även Viktor Banke, advokat till 22-åriga kvinnan, anser att bevisen inte håller.

– Jag tycker det är ett skolboksexempel på när en domstol tillämpar en dom med alldeles för lågt beviskrav. För mig är det uppenbart att det inte fanns tillräcklig bevisning mot någon av de tilltalade.

Åklagaren nöjd

Kammaråklagaren Alexandra Bittner menar i sin tur att domen är välskriven och att advokaternas kritik får stå för dem. Rörande den alternativa gärningsmannen vars DNA också hittades på brottskläderna, säger hon:

– Tingsrätten skriver i domen att personen är hörd, men att det framgått att den inte stämmer in på uppgifter om hur mördaren ser ut.

I domen står det att läsa att gärningsmannen enligt vittnesuppgifter ska ha haft mörk hy, något som de två andra tidigare misstänkta personerna i utredningen inte har. Därför är det enligt tingsrätten uteslutet att det kan ha varit någon av dessa två personer som skjutit 25-åringen.

Senast om tre veckor ska överklagan lämnas in till tingsrätten.