Innergården på Västmannagatan 61. Den adress som hyresgästerna fick lämna. Foto: Åsa Sommarström

Advokater bakom kritiserad ombildning stäms på tio miljoner

Carl Skarborg och Lars Berlin tog över Ratzingers stiftelse, men i stället för att förvalta en fastighet i Vasastan köpte de två advokaterna ut hyresgäster och sålde lägenheter förmånligt till släkt och kollegor. Nu stäms de av stiftelsen på över tio miljoner kronor.

  • Publicerad 05:00, 12 feb 2020

Advokaterna Lars Berlin och Carl Skarborg fick i uppgift att driva stiftelsen Ratzingers minnesfond, i syfte att skänka pengar till välgörenhet.

De skulle också förvalta stiftelsens fastighet på Västmannagatan, men i stället gjordes flera dyra renoveringar.

Hyresgäster tvingades sedan bort och några köptes ut. Bara månader efter att hyresgästerna hade fått lämna huset omvandlades lägenheterna till bostadsrätter.

Därför blir advokat som fifflade med lägenheter av med titel

Kommenterar inte pågående tvist

Under januari uteslöts Carl Skarborg av Sveriges advokatsamfund eftersom hans agerande anses vara ett brott mot advokatetiska jävsbestämmelser.

Nu kan Mitt i avslöja att de två advokaterna stäms på drygt tio miljoner av Ratzingers minnesfond, via Setterwalls advokatbyrå som är minnesfondens ombud.

– Inga kommentarer, säger Johan Strömbäck på Setterwalls advokatbyrå.

Lars Berlin har inte uteslutits ur Advokatsamfundet, men det finns ett pågående ärende. Han vill varken kommentera stämningen eller ärendet hos Advokatsamfundet.

– Jag kommenterar inte en pågående tvist. Det ska avgöras i domstol inte i tidningarna, säger Lars Berlin.

Hyresgästerna om fifflet: ”Blev grundlurade”

”Skadat stiftelsen”

Av stämningen som lämnats in till Stockholms tingsrätt framgår dock att stiftelsen vill Carl Skarborg och Lars Berlin ska betala 10 464 000 kronor i skadestånd.

”Lars Berlins och Carl Skarborgs åtgärder har orsakat skada för Stiftelsen”, står det bland annat i stämningsansökan.

De tidigare hyresgästerna anser också att omvandlingen varit jävig och de har drivit ett ärende som vunnit hos länsstyrelsen, tingsrätten, hovrätten och Högsta domstolen.

Mitt i har vid flera tillfällen sökt Carl Skarborg.