Advokaten blev författare – på tre månader

Han förstår inte riktigt hur det gick till. Men efter tre månaders skrivande är Nicklas Rydberg romanförfattare. – Jag visste inte ens hur man skrev en bok, säger Vallentunabon.

  • Publicerad 12:00, 5 dec 2021

Det var något som lockade med den här övergivna platsen.

Nicklas Rydberg kan numera titulera sig författare.

– Det här är något jag har funderat på länge. Men det var inte förrän för några år sedan då en kollega till mig sa några inspirerande ord som jag kände att jag behövde lyfta på den här stenen.

Sedan 20 år tillbaka har han arbetat som advokat, med fokus på kommer-siella tvister –  oftast handlar det om företag som tjafsar om pengar. Nu driver han Vallentunas enda advokatbyrå.

Senare i vår fyller han sextio. En debu-
tant med några år på nacken, med andra ord.

– Lee Child, eller Jim Grant som han egentligen heter, sa att man inte ska börja skriva för tidigt. Och det har jag väl tagit fasta på.

Under en skyddsrond gör två skyddsvakter en obehagligt upptäckt i det gamla flygledatornet i Barkarby. En man ligger ihjälskjuten. En löjtnant.

I Nicklas Rydbergs ”Barkarby-mordet” tar två kvinnliga militärpoliser sig an det mystiska mordet som visar sig ha förgreningar djupt in
i den svenska militären.

– Min twist på det hela är att det är militärpolisen som utreder, det har jag inte stött på i någon deckare i Sverige.

Nicklas Rydberg har lyckats med något många drömmer om. Få sin roman utgiven på ett större förlag.

– Jag har inte gått någon skrivarlinje och inte skrivit något längre tidigare. Jag visste inte ens hur man skrev en bok, jag gjorde så som jag tror man gör.

Ett större förlag nappade

Han skickade sitt manus till flera, men till slut var det förlaget Lind & Co som nappade.

Han blev då förlagskollega med fler framgångsrika författare, bland andra Tove Alsterdal – en av Sveriges främsta deckarförfattare med utgivning i på tjugofem språk och vinnare av flera tunga priser.

– Det finns många som skickat in manus i decennier utan att få napp, säger Nicklas Rydberg.

Du måste ju ha en viss talang som författare då?

– Äsch, det får du väl fråga förlaget om.

Det är ingen roman han slitit i flera år med att färdigställa. Från det att han hade idén klar för sig tog manuset tre månader att skriva. Ingen skrivkramp att tala om alltså.

–  Det var något som lockade med den här övergivna platsen, och att någon blir mördad där väcker frågor. Sen var det hälften research och hälften att skriva.

Tror du att författandet lämpar sig för en advokat?

– Det är ju ett skrivande yrke. Som advokat måste jag övertala domstolen att jag har rätt, som författare måste jag övertyga läsaren.

Inga utsvävningar

Han beskriver sin stil som koncentrerad utan onödiga utsvävningar. En rak historia från början till slut.

– Jag har tänkt less is more. Vissa författare kan ju lägga fem sidor på att beskriva innehållet i en garderob, sådan är inte jag. Men det är ingen hårdkokt historia, mer en mysdeckare.

Advokat och mångsysslare

Ålder: 59.

Bor: I Bällstaberg i Vall-entuna.

Hobby: Producerar musik, fotograferar och filmar samt gör Youtube-videor där han besöker inspelningsplatser från filmer och serier.

Senaste bok han läst:
”Ingen ond man” av förlagskollegan Leif Appelgren.

Aktuell: Med deckarromanen ”Barkarbymordet” som ges ut på förlaget Lind & Co i vår.

Visa merVisa mindre