FRITT FRAM. Varken tjejer eller killar behöver skyla sig på en nattklubb av det här slaget, enligt advokat Anton Strand. Foto: Advokatfirman Defens/Mostphotos

Advokat: Nakenklubben smaklös – men laglig

Efter Klubb Nakets premiär i lördags har ett rykte florerat på sociala medier om att polisen förbjudit kvinnliga, men inte manliga, besökare att visa sina bröstvårtor. Vi gick till botten med ryktet som rört upp starka känslor.

  • Publicerad 16:05, 26 feb 2018

Nej, någon polisinsats för att hindra kvinnor från att visa brösten blev det inte i lördags. I själva verket var det arrangörerna själva som strax före öppning ringde polisen för att höra om de skulle kunna få problem med lagens långa arm med all planerad nakenhet.

Enligt arrangör David Cakir ska polisen då ha sagt att kvinnor måste skyla sina bröstvårtor.

– Vi tyckte det var löjligt, det ska vara samma för alla. Så därför sa vi att alla, även killar, var tvungna att tejpa för bröstvårtorna. Vi har fortfarande inte fått något rakt svar på om det stämmer att det är förbjudet att vara helt naken här eller inte men vill inte göra fel, säger David Cakir.

Kyrka rasar mot nya nakenklubben på Söder

Får stöd av advokat

Och nej, stämmer gör det inte. Enligt advokat Anton Strand på advokatfirman Defens finns det inget legalt stöd för att tjejers bröstvårtor skulle vara mer förbjudna att visa än manliga. Enligt honom ska det också mycket till för att nakenhet i det här sammanhanget ska betraktas som något brottsligt. Den som visar sig naken på en offentlig plats, vilket klubben anses vara, kan teoretiskt dömas för sexuellt ofredande.

– Om man gör det i syfte att kränka andras sexuella integritet, som blottning anses vara, så är det olagligt.

Technopartiet startar nakenklubb på Söder

Kan skippa tejpen

Men om man ger sig in på en klubb vid namn Klubb Naket där man känner till premisserna, kan det vara svårt att hävda att man tar illa upp eller känner sig kränkt av just nakenhet, menar Anton Strand.

– Det som beskrivs må vara smaklöst, men lagligt är det.

Kommunpolis Robert Kindroth berättar att Södermalmspolisen besökte klubben under kvällen, men att man inte såg någon anledning till att ingripa.

Det tycks alltså vara fritt fram för klubbesökarna att skippa tejpen nästa gång.

RÖSTLUND: Hur fan funkar garderoben på en nakenklubb?

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android