Advokaten Kristofer Stahre vill att de poliser som sköt i Svedmyra ställs till svars. Foto: Mattias Kamgren

Advokat kräver ny utredning av polisskjutning

Advokaten till den 42-åring som i vintras sköts av polis i Svedmyra, begär att utredningen tas upp på nytt. Fem poliser sköt mot mannen som höll i en luftpistol. Han träffades i ansiktet men överlevde.

  • Publicerad 17:09, 9 aug 2018

Polisens hantering av skjutvapen har hamnat i fokus efter förra veckans tragiska dödsskjutning av 20-årige Eric med Downs syndrom.

En liknande händelse, men utan dödlig utgång, inträffade i vintras i Svedmyra. Där var det en 42-åring med en luftpistol som sköts i ansiktet utanför ett bostadshus.

Enligt utredningen var det fem poliser som sköt. Sammanlagt ska de ha avlossat 8-12 skott mot mannen, som alltså inte bar ett riktigt vapen.

Åklagare lade ner utredningen

Åklagaren Lena Kastlund lade i maj ner förundersökningen om tjänstefel, med hänvisning till att poliserna agerat i nödvärn.

– Alla fem har uppfattat att han skulle kunna skjuta dem och att det fanns fara för deras liv, sa hon om beslutet.

Nu har 42-åringens advokat Kristofer Stahre lämnat in en ansökan om överprövning där han kräver att utredningen tas upp på nytt.

– Vi anser att åklagaren har låtit de här poliserna komma för lindrigt undan, säger han till Mitt i Söderort.

Siktade mot huvud och hals

I ansökan ifrågasätter advokaten om situationen var så hotfull som poliserna uppgett. Han hänvisar till flera vittnen – däribland en polis som själv inte sköt – som ska ha sagt att 42-åringen inte riktade pistolen mot någon.

Enligt utredningen ska tre av poliserna ha siktat mot huvudet, halsen respektive bålen på 42-åringen när de sköt. Kristofer Stahre kallar det ”anmärkningsvärt” och menar att de agerat ogenomtänkt och med omotiverat våld.

Vill att poliserna åtalas

Han kräver nu att en överåklagare granskar fallet och väcker åtal om tjänstefel eller vållande till kroppsskada.

– Vi anser att bevisen räcker för att en domstol ska få ta ställning till om poliserna gjort sig skyldiga till brott, säger han.

Fem poliser öppnade eld i bostadsområdet i Svedmyra. Foto: Mattias Kamgren

Den skjutne 42-åringen har flera gånger dömts för missbruksrelaterade brott. Enligt advokaten var det psykiska problem och vanföreställningar som fick honom att gå runt i Svedmyra med en luftpistol.

Överåklagare ska ta ställning

Efter skjutningen vårdades han en längre period på sjukhus för sina skador. Enligt advokaten lider han psykiskt av händelsen och har ”synnerligen missprydande ärr” i ansiktet.

En överåklagare ska nu besluta om förundersökningen ska tas upp på nytt.