Varnas. "Jävla idiot" är något som inte ska uttalas av advokater i rättssal, menar Advokatsamfundets disciplinnämnd. Foto: Mostphotos

Advokat fick böter och varning för att ha sagt "jävla idiot"

"Jävla idiot", kläckte en advokat ur sig i samband med att han inte fått den reseersättning han efterfrågat. För det fick han böter på 2000 kronor och nu även en varning av Advokatsamfundets disciplinnämnd.

  • Publicerad 19:42, 5 sep 2021

Förra året företrädde en advokat, hemmahörande på Östermalm, en 15-åring som ertappats med narkotika på Södermalm.

Advokaten yrkade på ersättning för två timmars tidsspillan för turer mellan kontoret och Södermalmspolisen. Efter att domen förkunnats, i vilken det framgick att advokaten bara fick ersättning för en timme, fick den dömde 15-åringen frågan om hade frågor.

Då bröt advokaten i stället in och frågade om det skett ett missförstånd gällande ersättningen.

Rättens ordförande svarade att advokaten fick överklaga beslutet om han var missnöjd. Advokaten svarade då att "det vore bättre om rätten hade beslutat rätt i stället."

När advokaten sedan var på väg ut ur salen sade han "jävla idiot", vilket uppfattades vara riktat mot rättens ordförande.

Böter och varning

Advokaten har bett om ursäkt för sitt uttalande. Han menade att det inte var riktat mot rätten eller ordföranden. Trots det dömdes mannen av Stockholms tingsrätt till böter på 2000 kronor för brott mot rättegångsbalken.

Nu har Advokatsamfundets disciplinnämnd även utdelat en varning för allvarligt brott mot god advokatsed.

Advokater med misstänkta kopplingar till Vårbynätverket utesluts ur Advokatsamfundet