Adrian stod upp för vännerna – får pris

Adrian Boivie stöttade två vänner när ingen annan gjorde det och blev själv utsatt för hat och påtyckningar på internatskolan där han var elev. Nu får han utmärkelsen Ungt Kurage. – Konstigt att få pris för att stå upp för sina vänner, säger han.

  • Publicerad 16:59, 25 aug 2017

Adrian Boivie, 18 från Lidingö är en av sju personer som på söndag tar emot utmärkelsen Ungt Kurage, en utmärkelse som instiftats av Raoul Wallenberg academy.

Jag känner mig väldigt hedrad, säger han.

27 augusti firas Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för civilkurage och medmänsklighet på olika platser över hela landet. I Stockholm hålls en gala där Raoul Wallenbergpriset och utmärkelsen Ungs Kurage delas ut. Adrian Boivie från Lidingö är en av de sju som får utmärkelsen.

– Det kan tyckas märkligt att få ett pris för att stå upp för sina vänner, säger han.

Det var när Adrian var elev på internatskolan Lundsberg som två av hans tjejkompisar kom till honom och berättade att de blivit utsatta för sexuella övergrepp.

För Adrian var det självklart att stötta sina vänner. Trots att det drog in honom i något han beskriver som ett ”ställningskrig” där han blev utsatt för hat och påtryckningar från andra på skolan.

Jag kunde får höra: ”För din egen skull, säg bara att de ljuger”

– Det var en påfrestande tid. Jag kunde får höra: ”För din egen skull, säg bara att de ljuger”. Det var aldrig ett alternativ för mig. I slutänden är det alltid bättre att stå upp för det man tycker är rätt och framförallt, våga prata om saker, säger han.

Han berättar att det inte är skuldfrågan i sig som är relevant för honom,  han tycker att det handlar om att ha ett kritiskt tänk och inte bara följa den stora massan.

 – Alla har rätt till sin upplevelse och att någon lyssnar på dem, säger han.

Adrian tog studenten i våras och är inte längre elev på Lundsberg. Trots den tuffa perioden förra vintern är han glad över sin tid där. 

När 180 ungdomar bor tillsammans blir man som en stor familj. Det skapar både positiva och negativa saker.

– Jag gillar skolan och den har varit bra för mig på många sätt. Sen finns det förstås problem också. När 180 ungdomar bor tillsammans blir man som en stor familj. Det skapar både positiva och negativa saker, säger han.

Det misstänkta sexbrottet polisanmäldes av skolan.

Adrian tror att han fick styrkan att stå på sig mot hat och påtryckningar kommer från de värderingar han blivit uppfostrad med. 

– Jag kommer från en trygg familj; kanske blir det då också lättare att vara trygg i sig själv. Jag har nog fått grundvärderingar med mig hemifrån som ger mig utrymme att agera självständigt med eget omdöme och inte fega ur när det väl gäller.

Galan hålls på Musikaliska, vid Nybrokajen, invid Raoul Wallenbergs torg. Artisterna Petter och Daniel Boyacioglu uppträder.