Foto: Fredrik Gustafsson

Adrian har byggt Vårfrukyrkan som pepparkakshus

Fjärdhundrabon Adrian Witkowicz antog utmaningen. Han har bakat och byggt både Vårfrukyrkan och Rådhuset i Sala som pepparkakshus. Byggnader som nu ska auktioneras ut till högstbjudande.

  • Publicerad 11:39, 6 dec 2021

Jag hade aldrig bakat ett eget pepparkakshus tidigare.

När den 16-årige Fjärdhundrabon Adrian Witkowicz fick frågan om han på uppdrag av mäklarfirman Fastighetsbyrån i Enköping kunde bygga Vårfrukyrkan som pepparkakshus insåg han att det skulle bli en utmaning.

– Jag hade aldrig bakat ett eget pepparkakshus tidigare. Men tänkte att det inte kunde vara så svårt, säger Adrian och fortsätter:

– De frågade Caféet i Fjärdhundra, där jag jobbar, om de brukade göra pepparkakshus på beställning.

Svaret mäklarfirman fick var att Caféet inte gör det, men att de har en anställd som säkert har kunskaperna som krävs för uppdraget.

Sagt och gjort. Adrian fick i uppdrag att bygga en miniatyr av Vårfrukyrkan i form av ett pepparkakshus.

– Det tog ungefär 15 timmar att bygga. Det fanns ju liksom inga färdiga ritningar. Så man fick verkligen göra det från grunden, bit för bit. Men det var kul, jag fick utlopp för min kreativitet, säger Adrian som nu bestämt sig för att ta en liten paus från pepparkaksbyggerierna.

Parallellt med att han byggde Vårfrukyrkan fick han även en förfrågan om att bygga Sala Rådhus, även det i form av ett pepparkakshus.

– Där fick jag verkligen börja från noll. Men den tog faktiskt bara hälften så lång tid att göra. Men då var jag ju lite varm i kläderna också, konstaterar han och tillägger:

– I år blir det inga fler pepparkakshus. Men om det blir någon liknande beställning nästa år så varför inte?

Mäklarfirmans beställning var inte bara en rolig grej. Syftet med pepparkakshuset är att det ska auktioneras ut till högstbjudande.

Länk: Här säljs Adrians pepparkakshus

Auktionen avslutas den 10 december. Fastighetsbyrån i Enköping kommer då att matcha det vinnande budet och sedan skänka hela summan till SOS Barnbyar.

– Vi har höga förhoppningar att många i Enköping, både privatpersoner och företag, vill vara med och buda och göra en samhällsinsats, säger John Ekblad på Fastighetsbyrån i Enköping.

Adrians tips inför pepparkaksbygget

Adrians främsta tips till den som ska bygga ett pepparkakshus är tid.

"Det viktigaste är att behålla lugnet. Blir man stressad så blir det inte bra, det märkte jag själv. Gör en plan, och försök att ta det lugnt." tipsar Adrian.

Trädgårdsdagen växer till sig

Nyheter Det kallas Enköpings största årligt åter­kommande evenemang – Trädgårdsdagen – som i år återuppstår från den digitala­ världen till att bli livs levande igen. Och kanske större och starkare än...fredag 20/5 11:24

Regionanställda ska hyllas med Maggio-konsert

Nyheter Många regionanställda har slitit hårt under pandemin. Nu ska de hyllas och tackas för sina insatser – med konsertbiljetter till Veronica Maggio och Eric Gadd.fredag 20/5 11:14