Scouter. Peter Fröberg, Sebastian von Schmalensée och Alexandra ”Plex” Anelli förbereder inför 100-årsfirandet av Adolf Fredriks scoutkår. Här i ceremonirummet. Foto: Pekka Pääkkö

Adolf Fredriks scoutkår fyller hundra

Hurra! Nu firar Adolf Fredriks scouter – kanske landets centralaste kår – 100 år av lägereldar, överlevnad och orientering.

  • Publicerad 14:21, 5 feb 2021

I lokalen på Saltmätargatan 1 pågår förberedelserna inför 100-årsfirandet den 27 februari som av allt att döma blir digitalt. Sedan 1940-talet har Adolf Fredriks scoutkår hållit till på samma adress. Tidigare än så fanns samlingslokalen i ett av kyrkans skolhus, ett stenkast därifrån.

Kårens arkiv, med fotografier, dagböcker, loggar och gamla medlemstidningar, ligger uppackat på flera bord.

Alexandra Anelli, eller "Plex" som är hennes scoutnamn, har varit medlem sedan 1975.

– Jag fick mitt namn när jag var tio. Alexandra var långt och dessutom fanns en journalist som hette Sven "Plex" Pettersson, jag tror det var inspirationen.

När kåren fyllde 50 byggde de om. Lokalen har sett likadan ut sedan 1971. Tillsammans med Sebastian von Schmalensée, som är kårens ordförande i dag, och Peter Fröberg, vice ordförande och arkivansvarig, visar Alexandra Anelli runt i källarplanet.

Scoutkårens grundare Ivar Åkerfeldt 1925. Foto: Okänd

I scouternas små "lyor" i trä har de fått inreda själva och i "ceremonirummet" startar och avslutas dagarna. När hela kåren är samlad ropas "kårropet" som är specifikt för varje scoutkår. För Adolf Fredriks scouter inleds det med att avdelningsledaren ropar: "Har ni ångan oppe?", varefter barnen och ungdomarna svarar:

"Ja! Heja AF:s blåa lila
alltid redo, aldrig vila.
Ständigt nya friska tag
Det är AFs givna lag."

– Vi brukar släcka ner här och tända ljus för att komma i stämning, säger Peter Fröberg.

Ofta är kårens patruller ute i Tegnérlunden eller Observatorielunden när de har möten.

– Många tror att vi bara knyter knopar. Det gör vi också, men det finns så mycket mer. Vi lär oss att överleva i naturen, vi eldar, kastar livlinor och orienterar, till exempel. Vi gör helt enkelt unga redo för livet, säger Sebastian von Schmalensée.

Stort intresse

De har också hajker och övernattningar. Kåren har i dag 210 medlemmar.

– Vi har vuxit med hundra procent i antalet medlemmar på tre år Man märker att fler och fler barnfamiljer visar intresse för scouterna. I dag måste 8-åringarna, som är yngst, köa för att kunna gå med, säger 23-åriga Sebastian von Schmalensée, som har varit aktiv i 16 år.

– Det har gett mig så många kompisar, glädje och äventyr. Jag har fått vara mig själv, säger han.

Under pandemin har det blivit en del digitala träffar men eftersom scouterna vanligtvis ändå träffas så mycket ute har de kunnat fortsätta att ses i mindre grupper.

"Följer med i tidsandan"

Alexandra Anelli säger att mycket av det scouterna gör i dag påminner om hennes tid som aktiv.

– Det finns en röd tråd: man ropar fortfarande "kårropet", lär sig leva i naturen och att samarbeta i grupp. Men självklart följer scouterna med i tidsandan, inte minst i dessa digitala tider, säger hon.

Många vänner som Alexandra Anelli har i dag lärde hon känna i scouterna.

– Vänskapen består. Vi brukar fortfarande fira "lilla julafton" tillsammans. Många par har det blivit också. Både inom Adolf Fredrik och mellan olika kårer. Själv har jag barn med en gammal Gustaf Vasa-scout. Mina barn är också scouter, men på Södermalm.

1950. Några medlemmar i Adolf Fredriks scoutkår i Åva för 70 år sedan. Foto: Okänd

Kårflaggan. St: Olofs helgonattribut, yxan, pryder Adolf Fredriks flagga. Foto: Pekka Pääkkö/ Lokaltidningen

Adolf Fredriks scoutkår

1921. Kåren S:t Olofspojkarna stiftas av Ivar Åkerfeldt som också blev kårens första ledare.

1926. Kåren uppgår i Stockholms kyrkliga scoutkår som "Adolf Fredriks-kolonnen".

1944. Den 25 januari blir kolonnen Adolf Fredriks scoutkår.

2021. Den 27 februari firas 100-årsjubiéet.

Filmsnuttar och information, till exempel arkivbilder, kommer den som är intresserad att kunna ta del av via kårens Facebook- och Instagramkonton.

Visa merVisa mindre

Då och nu. Peter Fröberg visar en bild på Harry Karlsson, kårens första scout. I bakgrunden Sebastian von Schmalensée. Foto: Pekka Pääkkö